Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 8-7-2014

 

Zimra moet flexibel zijn

 

Alle verantwoordelijke mensen moeten erkennen dat de Zimbabweaanse Belastingdienst (Zimbabwe Revenue Authority, Zimra) de zeer belangrijke plicht heeft inkomsten te genereren ten behoeve van de regering. Deze taak is nu zelfs des te belangrijk, gezien het feit dat het Ministerie van Financiën met moeite het hoofd boven water houdt. Het is algemeen bekend dat het ministerie nu bijna geheel afhankelijk is van geld dat door de fiscus wordt bijeengebracht uit salarissen van ambtenaren en andere regeringsprogramma’s.

 

Nu dit wordt erkend moet Zimra met voorzichtigheid  te werk gaan zodat men niet de kip met de gouden eieren slacht.

 

Er is geen twijfel over het feit dat de belastingautoriteit het de afgelopen zeven maanden plotseling harder speelt en in gebreke blijvende bedrijven venijniger bestookt om bijeengebrachte inkomsten te maximaliseren. Men staat duidelijk onder druk om geld binnen te halen. Dit valt allemaal binnen hun mandaat, maar de methodes  maken soms het verschil.

 

De grootste klacht die kwam van bedrijven en instellingen die moeilijk het hoofd boven water kunnen houden of  schulden hebben is Zimra’s hardhandige benadering. Waar bedrijven in gebreke blijven is Zimra geneigd een betaal-nu-vraag-later benadering aan te nemen.

 

Dit is problematisch. De verschuldigde bedragen zijn in de meeste gevallen zo hoog, ze lopen in de miljoenen. Het is voor een bedrijf moeilijk al dit geld meteen op te brengen zonder zijn houdbaarheid in gevaar te brengen. Dus kan een firma die zo wordt bestookt gemakkelijk op de fles gaan, en zijn mensen op straat zetten.

 

Dat is niet goed voor Zimra en de regering omdat dit een onafwendbaar verlies aan belastinggeld van zowel de niet meer bestaande bedrijven als van de employees inhoudt. Als een flink aantal bedrijven failliet gaat wordt het verlies voor Zimra en de regering groter. Het wordt er niet beter op door het feit dat bedrijven in problemen   geregeld worden gesloten, zonder op de eerste plaats zorgen te hebben over Zimra. Dus, hoe strenger Zimra wordt, hoe groter de kans dat er op den duur geen bedrijven meer over zijn van waaruit men belasting kan heffen.

 

Er is geen manier waarop de bedrijven die in de problemen zitten moeten worden gedoogd, omdat ze de wet overtreden. In andere delen van de wereld is belastingontduiking een zeer ernstige misdaad. Het is echter nodig dat Zimra en de regering de zaken in hun verband plaatsen.  Een aanzienlijk aantal van deze bedrijven kan in gebreke zijn omdat ze ervoor vechten overeind te blijven. Het is daarom van belang voor Zimra flexibel te zijn en iedere zaak te behandelen zoals die zich aandient, liever dan een een-maat-voor-allen  benadering. Waar er in gebreke blijvende bedrijven zijn is het nodig dat Zimra akkoord gaat met een win-win regeling die het de bedrijven mogelijk maakt door te werken terwijl ze hun schulden afhandelen.