Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 15-7-2014

 

Mensenhandel: sluit de grenzen

 

Het is een welbekend feit dat Zimbabwe door ondergrondse internationale kartels wordt gebruikt als een doorgangszone voor mensenhandel. De belangengroepen lokken Zimbabweanen en mensen van andere nationaliteit die onze grenzen passeren om als slaven te werken.

 

In de meeste gevallen wordt de slachtoffers goedbetaalde banen beloofd in landen in de zuidelijk Afrikaanse regio – in het bijzonder Zuid Afrika en Botswana – en daarbuiten. De meesten van hen passeren de grensposten zonder documenten en eenmaal aangeland op hun eindbestemming worden ze onderworpen aan onmenselijke behandeling, krijgen ze geen voedsel en loon, en zijn ze niet in staat te ontsnappen omdat ze geen papieren hebben en niemand kennen in de landen waar ze mee naar toe genomen zijn.

 

Vrouwen en kinderen zijn bijzonder kwetsbaar.  De mensenhandelaren doen hun voordeel met de armoede in landen van herkomst om hun slachtoffers ervan te overtuigen dat het gras groener is waar ze heen gaan. Vrouwen en kinderen eindigen vaak als seksslaven terwijl de jongens en mannen gedwongen worden illegaal werk te doen tegen weinig of geen betaling.

 

Veel van de slachtoffers hebben weinig opleiding, wat van hen een gemakkelijke prooi maakt. Zij hebben weinig wetskennis en weten niet hoe te handelen als ze in moeilijke situaties terechtkomen.

 

 De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) erkent dat het moeilijk is op te treden tegen mensenhandel vanwege het ontbreken van passende wetgeving en onderzoek, maar geeft toe dat het probleem algemeen heersend is.

 

Corruptie is wijdverbreid bij Zimbabwe’s grensposten – waardoor er zoveel mensen zonder papieren  kunnen passeren. Daarom is het noodzakelijk dat de regering de lekken dichtstopt door aanname van strategieën waarbinnen geen corruptie kan bestaan.

 

De regering moet garanderen dat er effectieve inzet van politie bij onze grenzen is om mensenhandel op te sporen. Deze eenheden zouden ook undercover moeten werken om gevallen van corruptie onder immigratieambtenaren te onderzoeken.

 

Dit zou gemakkelijker kunnen worden gemaakt door de introductie van wetten die rekening houden met de moeilijke situatie van slachtoffers van mensenhandel en de noodzaak het probleem te beteugelen. Wij zijn ons ervan bewust dat Zimbabweaanse wetgevers op dit moment werken aan de Wet op de Handel in Mensen. We dringen er bij hen op aan snel te werken om het proces te voltooien zodat het wet wordt, compleet met afschrikwekkende vonnissen voor overtreders.