Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 9-9-2014

 

Stop deze politieplaag

 

Het lijkt erop dat de politie nooit om ideeën verlegen zit om ons als Zimbabweaanse burgers te irriteren en te bestoken – waarmee ze het land in verlegenheid brengen. Ze hebben openlijk steekpenningen afgedwongen bij eindeloze blokkades op onze wegen en doen dit nog steeds ongestraft.

Ze slaan autoruiten in zonder aanleiding en arresteren mensen zonder goede reden. Als je naar een politiebureau gaat word je als een moordenaar behandeld en als je je beklaagt ga je achter de tralies. Enkele jaren geleden zeiden ze dat ze een handvest hadden geschreven dat was bedoeld om de dienstverlening binnen de wetshandhavingorganisatie te verbeteren, maar dat schijnt op zeker moment uit het raam te zijn geworpen.

Het valt niet uit te leggen dat de Zimbabweaanse politie (ZRP) vertoon van geweld als strategie lijkt te hebben  aangenomen, waarbij hun in Braedside gevestigde Mobiele Eenheid Groep betrokken is. Onderdelen van de Mobiele Eenheid (PRG) rijden vaak rond in open auto’s, gekleed in dreigend zwarte kleding en helmen, zwaaiend met wapenstokken. Terwijl ze rondtrekken, waarbij ze benzine van de belastingbetaler opbranden op duidelijk doelloze rondes, zingen ze Zanu (PF) liederen en slaan op de zijkanten van de open auto’s met hun wapenstokken.

Onlangs hebben ze een geheimzinnige strategie aangenomen waarbij ze parkeren vlakbij particuliere gebouwen in het stadscentrum of in de periferie, terwijl ze leuzen roepen en met hun stokken roffelen op de carrosserie van de auto. Ze kunnen dat wel een uur lang doen op een plek en trekken de aandacht van nieuwsgierige voorbijgangers.

Hun aanwezigheid verstoort de rust duidelijk. Gezien wat er in het verleden gebeurde als de politie werd ingezet om onschuldige burgers op een onbeschaamde manier te vervolgen, zijn de mensen natuurlijk angstig bij het zien van deze politieonderdelen.

Het doel van de PRG is optreden bij berichten van geweld. Het anti-rellen detachement moet daarom in hun barakken blijven totdat er werkelijk berichten van onrust zijn. Hun niet gerechtvaardigde aanwezigheid in de straten en het onnodige lawaai dat ze maken geeft verkeerde signalen af. Feitelijk is het de politie die de rust verstoort. Het brengt herinneringen terug aan vroeger toen we wreed werden behandeld door juist die organisatie die er was om ons te beschermen. In een beschaafde maatschappij moet de politiecommissaris voor dit schandaal de les worden gelezen en zelfs worden ontslagen.

Maar zo niet in ons primitieve Zimbabwe waar de wetsdienaren zelf wetteloos zijn geworden.

Wij worden verondersteld een vrij volk te zijn en we hebben geen wetteloze politiemacht nodig.