Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 7-10-2014

 

Stop hypocrisie over buitenlandse hulp

 

Er werd onlangs veel gepraat over de betrokkenheid van niet-overheidsinstellingen uit het buitenland om zeker te stellen dat humanitaire- en ontwikkelingshulp de gemeenschappen die ze nodig hebben bereikt.

 

Helaas is hieraan een politieke draai gegeven omdat de Zanu (PF) facties er druk mee zijn geweest elkaar zwart te maken over hun wisselwerking met ontwikkelingsinstanties – waarbij ze elkaar ervan beschuldigden spionnen te zijn.

 

Dit leidt af van de ware discussie en het ontregelt belangrijke kwesties die te maken hebben met zaken van leven en dood voor arme gemeenschappen in het hele land. Veel plattelandsgemeenschappen overleven alleen door de goodwill van internationale donoren. Honderdduizenden mensen kunnen voortleven door inkomstenwervende projecten en toegang tot kennis die hun economische en financiėle welzijn kan verbeteren.

 

Onze parlementariėrs, die geen regeringssteun naast hun basisvergoeding ontvangen en worden gedwongen hun eigen vindingrijkheid te gebruiken om projecten te initiėren, kunnen zelf de slag niet winnen. Het volk heeft regeringssteun nodig – maar kan die niet krijgen omdat de regering blut is. Het is geen geheim dat de meeste van de grote openbare programma’s stilstaan omdat de regering het geld niet heeft om ze te financieren. Zij kan met moeite ambtenaren betalen en drukt de nationale begroting verder in het rood.

 

Hier komen niet-overheids actoren aan bod. Zij willen helpen en hebben de middelen gemobiliseerd. Zij zijn in staat samen te werken met parlementariėrs en senatoren om de kiesdistricten te helpen ontwikkelen. Bedenk dat sinds de huidige regering  het van de Regering van Nationale Eenheid overnam na de verkiezingen van 2013 het Ontwikkelingsfonds voor Gemeenschappen is gestopt ten gevolge van de liquide middelen crisis die hierboven wordt genoemd. Het interesseert gemeenschappen niet waar het geld vandaan komt zolang dit ze helpt hun kinderen te eten te geven en ze naar school te laten gaan.

 

Het is een grove leugen als sommige mensen proberen de hulp te politiseren en ons willen doen geloven dat degenen die fondsen aanleveren dit doen om  het regime te veranderen. Dit soort propaganda hoort thuis in de Middeleeuwen! Wat deze zelfverklaarde spindoctors ons niet vertellen is dat, in tegenstelling tot wat zij ons willen doen geloven, er steeds donorgelden naar Zimbabwe zijn gekomen en dat parlementariėrs altijd zijn ingezet als geleiders om het geld door te geven aan de beoogde begunstigden.

 

Laat ons alsjeblieft goedkope politieke praat vermijden en ons richten op zaken die de levens verbeteren van degenen die in nood zijn.