Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 9-12-2014

 

Mugabe heeft verloren

 

Als de president van een land publiekelijk opstaat en zijn plaatsvervanger beschuldigt van het gebruik van hekserij om hem ten val te brengen laat dit duidelijk zien dat hij lichtelijk kierewiet is geworden. Vorige week beweerde President Robert Mugabe bij tenminste twee gelegenheden tijdens het Zanu (PF) congres dat Vice President Joice Mujuru met andere mensen had samengespannen om een n‘anga* te consulteren die een recept gaf dat zou leiden tot zijn ondergang.

 

Hij ging er eigenlijk in detail op in hoe Mujuru en haar medewerkers dit deden. Dit bracht tongen in beweging en velen vroegen zich af wat er van Mugabe was geworden.

 

We zijn er niet om de belangen van Mujuru te behartigen, van wie wij de betrekkingen met Zanu (PF) steeds aan de kaak hebben gesteld, maar het was zeker onwenselijk dat Mugabe een openlijke tirade tegen haar lanceerde over zulk een controversieel onderwerp als hekserij. Hij vertelde ons op geen enkel moment waar hij het bewijs vandaan had dat zij deed waarvan hij haar beschuldigde. Wie had hem dat verteld? Ging hij ook naar een n‘anga voor die informatie? Zo ja, wat was dan zijn voornaamste doel om een n’anga te bezoeken? Heeft hij dat steeds gedaan?

 

Zoals experts altijd nadrukkelijk hebben gezegd is het moeilijk om gevallen van hekserij te bewijzen. Daarom is het verbijsterend dat Mugabe met zoveel overtuiging zijn bewering over wat Mujuru had gedaan uitsprak. Zijn claims tegen de plaatsvervanger, met wie hij 10 jaar nauw heeft samengewerkt en onder wiens hoede hij nationale aangelegenheden achterliet als hij het land uitging, kunnen enkel laten zien dat Mugabe in toenemende mate paranoïde is en aan waanvoorstellingen lijdt. Hij lijkt uiterst vatbaar voor het geloof dat iedereen erop uit is om hem te grazen te nemen.

 

Nu hij meer dan 34 jaar heeft geregeerd is hij er blijkbaar van overtuigd dat hij zou moeten sterven in het harnas. Als gevolg hiervan levert hem ieder gerucht of teken dat iemand rechtmatig of onrechtmatig probeert zijn positie over te nemen die gedachte. Voor hem is uit de macht gezet worden hetzelfde als te worden vermoord.

 

Deze waanvoorstellingen en paranoia gaan samen met een gevorderde leeftijd. Het lijkt erop dat Mugabe de controle heeft verloren over zijn politieke en biologische vermogens. Er zijn mensen binnen Zanu (PF) die dit hebben gezien en gebruik maken van zijn hoge leeftijd. Zij stoppen hem vol met leugens om hun eigen belangen te behartigen.

 

Helaas lijkt zijn vrouw Grace tot deze groep te behoren. Zij kent zijn zwakheden en slaat daar munt uit. Het gevolg is dat we het lachertje van de wereld zijn geworden – een land dat wordt geregeerd door een oude man die zijn overtuiging op bijgeloof baseert is zeker een gedoemd land.

 

*n‘anga: (Shona) traditionele alternatieve genezer(es), vert.