Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 3-3-2015

 

Terugkeer van Border Gezi-jongeren – net op tijd voor 2018

 

President Robert Mugabe gebruikte de viering van zijn 91e verjaardag op zaterdag om aan te kondigen dat de regering snel landelijke jeugddienst zou hervatten. Hij gaf aan dat er al inspanningen werden gedaan om middelen in te zetten om dit te bereiken.

 

Onder normale omstandigheden kan je er niet over klagen dat het regeringshoofd zo’n aankondiging doet. In het algemeen zijn landelijke jeugddienstprogramma’s nobele programma’s. Ze bevorderen discipline onder jongeren en geven waardevolle nationale identiteit door. Veel landen hebben landelijke jeugddiensten in een of andere vorm aangenomen en de resultaten zijn meestal goed. In Zuidelijk Afrika hebben we dit zien gebeuren in landen als Botswana, Zambia, Malawi, Namibië en Lesotho.

 

Zelfs Westerse landen zoals de VS hebben vergelijkbare programma’s die de burgers helpen de waarde van het behoren tot en identificatie met hun moederland te waarderen.

 

Echter, Zimbabwe heeft slechte herinneringen aan nationale jeugddiensten – herinnert u zich de Green Bombers*? - en de geopperde hervatting hiervan wekt veel zorgen.

 

Het programma is in het verleden uitgevoerd op een schaamteloos partijdige basis. Degenen die werden gerekruteerd voor de opleiding werden uitgekozen, opgeleid en gebruikt als Zanu (PF) schurken. De inhoud van de programma’s die ze werd geleerd was duidelijk bevooroordeeld en rekruten werden gehersenspoeld om grondtroepen van de partij te worden. In feite werden ze omgevormd tot gewelddadige milities die berucht werden door het terroriseren, verkrachten, verminken en doden van oppositieaanhangers.

 

Dit is niet waar nationale dienstverlening over gaat. Zij die daaraan deelnemen moeten ervoor worden opgeleid hun land boven bekrompen partijdige belangen te stellen. Ze moeten niet worden gebruikt voor partij- of politieke belangen.

 

In dat opzicht maken wij ons ook zorgen over de timing ervan. Binnen drie jaar zullen we cruciale algemene verkiezingen houden. De voortbrengselen van het voorgaande nationale jeugddienstinitiatief werden gebruikt om mensen bij vorige verkiezingen te terroriseren.

 

Tot nu toe is er geen reden te geloven dat de dingen dit keer anders zullen zijn als men Zanu (PF)’s geschiedenis van terreurgebruik als verkiezingsmiddel om opponenten te intimideren in ogenschouw neemt. Hoe dan ook, waarom maakt Mugabe’s regering zo’n haast om het programma te hervatten als het duidelijk is dat er geen geld is om belangrijke programma’s in gezondheidszorg en onderwijs te financieren?

 

De regering worstelt om ambtenaren te betalen en vele openbare projecten zijn stopgezet vanwege de heersende financiële  beperkingen. De economische blauwdruk van de staat, ZimAsset, is nu in het ongewisse omdat er geen geld is om die te financieren. Politie, gevangeniswezen en het leger hebben rekrutering teruggeschroefd, eenvoudig vanwege financiële problemen. Waar zal de regering dan het geld vandaan halen voor jeugdtraining?  Wat is er zo dringend aan een programma dat in het verleden bewezen heeft zo’n grote ramp te zijn?

 

*Green bombers, ongunstig bekend staande jeugdmilitie, genoemd naar de kleur van hun schrikwekkende oorlogsuniformen en berucht door hun gewelddadige optreden, vert.