Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 9-6-2015

 

Mnangagwa erkent Zanu (PF)’s wreedheid

 

Vice president Emmerson Mnangagwa zei tijdens een campagnebijeenkomst van het weekend dat als de mensen van Matabeleland niet op Zanu PF) stemmen dat ze dan gestraft blijven worden. Hij zei ook dat de industrie in Bulawayo was ingestort en de regering deze alleen kon redden als de mensen op Zanu (PF) stemden.

 

Zelfs de watervoorzieningssituatie die Matabeleland heeft achtervolgd sinds de tijd van voor de onafhankelijkheid zou nu worden opgelost als mensen Zanu (PF) stemmen, vertelde hij tegen de kleine bijeenkomst.

 

Dit is zielig. Zanu (PF) kan toch wel iets beters doen dan dit? De kiezers in Matabeleland,  in het hele land trouwens, zijn niet stom. Zij weten heel goed dat Zanu (PF) als er verkiezingen aankomen de meest grandioze verkiezingsbeloften doet – maar niet van plan is zich daaraan te houden.

 

De partij is verantwoordelijk voor de puinhoop waar we in zitten en heeft geen idee hoe ons daaruit te krijgen. Het project om water te brengen van de Zambezirivier naar Matabeleland is talloze keren mislukt omdat er grote buitenlandse investeringen voor nodig zijn en Zanu (PF) heeft beleggers weggejaagd door onbekwaamheid, corruptie en geblunder met wetgeving door de jaren heen. Het gaat in geen geval lukken als Zanu (PF) nu een paar voorverkiezingen wint.

 

Voor wat betreft de reanimatie van Bulawayo’s industrie is Mnangagwa’s belofte belachelijk, in het bijzonder gezien het feit dat industrieën in het hele land in alarmerende aantallen gesloten zijn sinds de verkiezingen van 2013. De economie is ingestort door Zanu (PF)’s hebzucht en President Robert Mugabe’s bevoordelingssysteem. Zo eenvoudig is het.

 

Mnangagwa’s erkenning dat de mensen van Matabeleland door de jaren heen zijn gestraft omdat ze geen Zanu (PF) stemden is niets nieuws. Maar het is een interessante bevestiging van onuitgesproken beleid van de bewindspartij en het verraadt hun wreedheid.

 

Zanu (PF) is enkel woorden maar geen daden. Voor de verkiezingen van 2013 zeiden ze dat ze 2 miljoen banen zouden scheppen. In de tussenliggende jaren sindsdien is precies het tegendeel gebeurd. Duizenden mensen hebben sindsdien hun baan verloren. Verder zijn er de veelbesproken zogenaamde megadeals met China. Alles wat we ervan zien zijn enkele zakken rijst en een paar Chinese gezichten meer en snuisterijen van lage kwaliteit in onze straten.