Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 28-7-2015

 

Staat gericht op vervolging andersdenkenden

 

Afgelopen week zagen we een heropleving van de beperkende maatregelen tegen verdedigers van mensenrechten. Dit is een bezorgd stemmende teneur die we in de meest krachtige bewoordingen veroordelen.

 

Ongeveer 50 activisten uit het maatschappelijk midden gingen naar de Harare Centrale Gevangenis om hun solidariteit te tonen met gevangengezette verkopers en hun leiders na een snelle aanval op straatverkopers. Leiders en vertegenwoordigers van de Crisis in Zimbabwe Coalitie werden gearresteerd op het gevangeniscomplex. Hieronder waren Nickson Nyikadzino, de Crisisprogrammamanager, en Mfundo Mlilo, de woordvoerder van de overkoepelende instantie.

 

Daarbij opgeteld werden activisten van het  Occupy Africa Unity Square (OAUS) onderdeel dat had geprotesteerd tegen slecht bestuur van de Zanu (PF) regering en wiens leider Itai Dzamara begin maart werd ontvoerd ook gearresteerd. De aanklachten tegen hen waren vaag en zijn waarschijnlijk niet vol te houden.

 

Dit toont aan dat staatsinstellingen er opnieuw op gericht zijn andersdenkenden te vervolgen. Dit moet de alarmbellen doen rinkelen omdat het laat zien dat de zittende regering intolerant is met kritiek en bona fide activiteiten die bedoeld zijn om de grondwettelijke rechten op vrijheid van vergadering en meningsuiting te beschermen.

 

We hebben ook soortgelijke beperkende maatregelen gezien tegen activisten in de afgelopen maanden. Onze zorg is dat de overheid in toenemende mate paranoïde wordt omdat de economisch-politieke situatie  blijft verslechteren in de nasleep van het aflopen van de Regering van Nationale Eenheid in 2013.

 

De werkelijkheid is dat de economie in een vrije val is, de werkloosheid stijgt tot ongekende hoogten en er is sluimerende onvrede onder het volk. Anderzijds zit de regerende partij verstrikt in een interne verdeeldheid die ze waarschijnlijk zwakker maakt en de vooruitzichten op het winnen van de algemene verkiezingen van 2018 vermindert. Dit zet de overheid wiens wettigheid toch al omstreden is duidelijk op losse schroeven.

 

De gevestigde instelling Zanu (PF) zou waardevolle lessen uit het verleden hebben moeten leren. Het levert niets op om mensenrechtenverdedigers te vervolgen. Dit tast het imago van het land aan in de ogen van de internationale gemeenschap en die van de eigen burgers. Op dit moment zoekt de regering nieuwe betrekkingen met andere staten, in het bijzonder die van het westen. Dit is van belang om de noodlijdende economie nieuw leven in te blazen en politieke stabiliteit waar we zozeer naar verlangen terug te brengen. De Europese Gemeenschap heeft al laten zien de onenigheid te willen beëindigen door hervatting van directe betrekkingen met de Zimbabweaanse regering. Dit alles zal op niets uitlopen als Harare doorgaat zijn eigen mensen tot slachtoffer te maken.