Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 18-8-2015

 

Grace heeft krachtige opvoeding nodig

 

President Robert Mugabe’s vrouw Grace moet terug naar school om opgevoed te worden in goede zeden, anders zal ze onze jeugd vergiftigen met haar onzorgvuldige uitspraken. Sinds afgelopen jaar, toen ze publieke bijeenkomsten begon toe te spreken, is Grace alleen maar een schande voor de natie geweest. Haar woordkeus past nauwelijks bij iemand die geacht wordt de presidentsvrouw te zijn en een rolmodel voor alle burgers.

 

Nog maar onlangs werden we ontsteld toen Grace commercieel sekswerk leek te wettigen, wat niet alleen illegaal blijft in Zimbabwe, maar ook wordt gezien als een antisociale activiteit. Terwijl ze een bijeenkomst in Binga toesprak, waar ze opdracht gaf tot een waterproject, drong ze er bij mannen die seks nodig hebben  op aan toevlucht te nemen tot commerciële sekswerkers. Terwijl ze gelijk had met het  hekelen van mannen die seks hebben met jonge meisjes, maakte ze een grote misser door hen de mogelijkheid van commerciële seks voor te houden.

 

Grace zei: “Verkracht geen minderjarigen, er zijn prostituees… Is het geen feit dat het prostituees toegestaan is vrijelijk hun werk te doen?”

 

Wat buitengewoon verontrustend is, is dat de openbare media – inclusief de televisie – uitgebreid Grace’s tournees verslaan. Dit betekent dat jonge en beïnvloedbare jeugd wordt blootgesteld aan slechte boodschappen van de vrouw van de president. Om te beginnen had Grace het mis door te zeggen dat prostitutie hier legitiem is. Het Constitutioneel Gerechtshof bepaalde alleen dat vrouwen van wie wordt aangenomen dat ze tippelen om seks voor commercieel gewin niet moeten worden gearresteerd als dit ze hun bewegingsvrijheid ontneemt.

 

De twee zaken zijn verschillend. Daarom bevordert zij een misleidende en giftige boodschap zodat onze jongeren zullen opgroeien met de gedachte dat prostitutie legaal is en maatschappelijk aanvaardbaar, terwijl het dat feitelijk  niet is. Is het niet gênant dat het de presidentsvrouw ontbreekt aan fatsoen en het vermogen om wettelijke beslissingen juist te interpreteren?

 

In het verleden heeft Grace ook ongepaste taal gebezigd waarmee ze gemakkelijk leek weg te komen. Op een gegeven moment vond ze dat mannen die meisjes en vrouwen misbruikten gecastreerd moesten worden en op een ander moment maakte zij vulgaire insinuaties over diarreelijders die nooit  moeten worden getolereerd, in het bijzonder in het openbaar. Het probleem met zulke schandelijke uitlatingen is dat ze, naast het besmetten van onze kinderen en andere leden van de samenleving, verkeerde signalen uitsturen over het leiderschap in Zimbabwe.

 

Het wordt beschamend te worden geassocieerd met ons leiderschap en dat is een van de redenen waarom Zimbabweanen nu worden beschouwd als niet-vaderlandslievend – zij voelen dat het vernederend is om te worden geassocieerd met een overheid wiens leiders het ontbreekt aan morele oprechtheid.

 

Mugabe’s voortdurende stilte – terwijl zijn vrouw druk is met het uiten van vulgaire, antisociale verklaringen – spreekt luid voor zich.