Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 8-9-2015

 

Herziening inheemsheidswet welkom

 

Indicaties van de minister van economische planning Simon Khaya Moyo dat de regering overweegt verdere wijzigingen aan de inheemsheidswet aan te brengen moeten worden geprezen – als ze tenminste komen met de benodigde politieke wil.

 

Khaya Moyo noemde de herziening terwijl hij een Nationaal Defensie College cursuspubliek toesprak, afgelopen week. Bijzonder bemoedigend is het feit dat hij erkende dat de regering bezorgd was over het aantrekken van investeringen, vandaar de beslissing om de inheemsheidswet te herzien. Het heeft lang geduurd voordat de overheid tot bezinning kwam over de onwenselijkheid van de wet.

 

Economen, diplomaten en beleggers hebben al jarenlang beroep gedaan op het gevestigde Zanu (PF) bestel om de wetgeving, die buitenlandse bedrijven dwingt een meerderheidsbelang over te geven aan de plaatselijke bevolking, te herzien. Helaas was de overheid niet bereid een luisterend oor te geven aan dit advies.

 

Duidelijk, men was meer bezorgd over het verwerven van politiek voordeel door populistisch beleid ten koste van werkelijke heropleving van de economie in het belang van iedereen.

 

Het is duidelijk dat de wet meer kwaad dan goed deed. De economie is in een neerwaartse spiraal gebleven omdat beleggers zich bedreigd voelden door de wet, die geen garantie gaf op de veiligheid van hun geld en andere investeringen. Dit toegevoegd aan Zimbabwe’s toch al gehavende imago als bestemming voor investeringen.

 

Zelfs vóór de afkondiging van de wet op de zelfbewustmaking waren investeerders op hun hoede over de veiligheid van hun investeringen na de landroof en het gebrek aan respect voor de wet die in 2000 van kracht werd, bedrijfsinnamen en de algehele politieke instabiliteit.

 

Nu de overheid eindelijk enig gezond verstand toont hopen we dat men snel de wet zal wijzigen om deze acceptabel te maken – vooral voor buitenlandse investeerders. Idealiter zouden wij de voorkeur hebben gegeven aan intrekking van de gehele wet om een duidelijke boodschap te sturen aan degenen die zaken willen doen met Zimbabwe dat alles goed zit met hun investeringen. Als de wet wordt gehandhaafd moeten de wijzigingen overduidelijk maken dat er geen enkele bedreiging zal zijn in de toekomst.

 

Natuurlijk moet hervorming niet beperkt blijven tot de wet op de inheemsheid om zinvolle investeringen te laten plaatsvinden. Het moet een hele reeks van andere gebieden waaronder verkiezingen, veiligheid van goederen, mensenrechten en de media omvatten. Het is ook nodig zaken met betrekking tot bureaucratie, als een bedrijf zich aanmeldt voor een zakenvergunning, te herzien. De procedures moeten worden versneld om ze te laten passen op regionale en internationale normen. Daaraan toegevoegd moeten strengere systemen worden ingezet om corruptie en inefficiëntie te beteugelen. Zonder dit zal het voor Zimbabwe zeer lang duren voordat investeerders ons land kunnen gaan beschouwen als een aantrekkelijke investeringsbestemming.