Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 23-9-2015

 

Mond- en klauwzeer eist dringend actie

 

De veterinaire dienst beschreef in juli de huidige uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) als een crisis. Het is nodig dat de overheid en andere belanghebbenden doortastend optreden om de ernstige gevolgen die deze hoogst besmettelijke ziekte met zich meebrengt te voorkomen.

 

De heersende uitbraak is vermoedelijk ontstaan toen het lokale vee in contact kwam met buffels en verspreidde zich toen vee onderling contact had omdat het rondtrok op zoek naar water en weiland dat was getroffen door de droogte van 2014-15. Onder de getroffen gebieden zijn Masvingo en zuidelijke delen van het land waar vee in quarantaine is geplaatst ter vermindering van de impact van MKZ.

 

Er zijn al enkele stappen ondernomen door de betreffende autoriteiten. Onder deze tussenkomsten valt de uitgifte van 450 000 doses vaccin in verschillende delen van het land, terwijl er zo’n 70 000 zijn verzonden naar de provincie Matabeleland South, grenzend aan Zuid Afrika en Botswana.

Het is bemoedigend  dat deze twee buurlanden de handen ineen hebben geslagen samen met de Zimbabweaanse autoriteiten om de manieren van bestrijden van de ziekte in kaart te brengen.

 

We zijn echter bezorgd dat MKZ zich ondanks de inspanningen blijft verspreiden en veel ravage zal veroorzaken. Volgens het laatste bericht van de Zimbabweaanse  Consumentenraad heeft de ziekte een tekort aan rundvlees op de markt veroorzaakt. Ten gevolge daarvan zijn de prijzen omhooggegaan. Dit heeft, op zijn beurt, de boodschappenmand voor de gemiddelde familie in prijs doen stijgen.

 

Dit is zorgelijk als men bedenkt dat de meerderheid van de Zimbabweanennu vecht om rond te komen in de nasleep van toenemende werkloosheid en een instortende economie. De uitbraak van MKZ heeft nog andere macro-economische gevolgen. Zo zal bijvoorbeeld de uitvoer van rundvlees lijden als externe markten Zimbabwe zullen vermijden, waardoor het land de broodnodige deviezen misloopt, wat de bezettingsgraad in de sector ondermijnt. Het betekent dat de vee-industrie, die net begon te herstellen van de decimering die het gevolg was van de diefstal en vernietiging van commerciële landbouwbedrijven onder het land “hervormings” programma af zal glijden.

 

Dat is waarom we aandringen op meerdere urgente maatregelen om zeker te stellen dat de ziekte onder controle komt.

De overheid moet, via het ministerie van landbouw en andere betrokken departementen, een intensieve bewustzijnscampagne beginnen die gericht is op alle soorten boeren over wat zij moeten doen om de verspreiding van de ziekte te verminderen.

 

Er moet meer geld worden ingezet voor de bestrijding van MKZ terwijl moet worden gegarandeerd dat alle dragers van de ziekte worden gecontroleerd en, indien nodig, geruimd. Bijzondere aandacht moet worden gegeven aan kleine boeren die een belangrijk deel van de nationale veestapel hoeden, maar niet de middelen voor en de informatie over passende noodzakelijke methoden hebben om de ziekte onder controle te krijgen.