Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 6-10-2015

 

Goed gedaan Chinamasa!

 

God zij dank! Gezond verstand heeft gezegevierd over de “domme” belasting op boeken. Wij prijzen Minister Chinamasa voor zijn verstandig inzicht en het ondernemen van actie om de belasting op deze belangrijke bron van informatie en kennis op te ruimen.

Helaas is gezond verstand niet zo algemeen onder onze regeringsministers die lijken te denken dat de afnemende beroepsbevolking een melkkoe is die steeds kan worden ingezet iedere keer als ze blijven doorgaan met een door henzelf gekoesterd project of iets anders.

De nieuwbenoemde minister voor Inheemsheidszaken droomt ervan de toch al zwaar belaste belastingbetaler een heffing te berekenen op gemeenschaps trust aandelen*. Deze trusts worden verondersteld gemeenschappen profijt te brengen, maar het lijkt erop dat ze zich ontpoppen als een extra last voor de werknemers.

Is het relevant om te vragen: wie profiteerde er van de gemeenschapstrusts die al zijn opgezet in sommige gebieden? Is dit niet gewoon een ander middel voor degenen met de juiste contacten binnen Zanu (PF) om te kunnen plunderen?

Het is echt verbazingwekkend dat mensen in gezagsposities van deze regelingen dromen terwijl ze geen idee hebben hoe ze te financieren, en zich dan jaren later wenden tot de hulpeloze werknemers om zich te laten redden.

Een voorbeeld hiervan is de grote schuld van de Zimbabweaanse Staatsbank die werd veroorzaakt door het kwistig uitdelen van landbouwgrondstoffen en gereedschappen aan zogenaamde nieuwe boeren – van wie wij allemaal weten dat ze Zanu (PF) kopstukken zijn, dat ze in de hoogste rangen van het leger en de politie zitten, dat ze hoge ambtenaren en anderen zijn die “gelukkig”  genoeg zijn om zich te hebben kunnen verzekeren van een plaatsje bij de partijmelkkoe.

Deze schuld is nu door de staat overgenomen en de werknemers worden nu belast met terugbetaling. De begunstigden betaalden niets. En de meesten hebben niets geproduceerd met de grondstoffen die ze kregen. Ze wachten nu in de rij op meer giften voor dit komend seizoen.

Wij zien uit naar de dag dat onze overheid voor de dag kan komen met plannen, strategieën en beleid dat leidt tot ontwikkelingen die geld in het laatje brengen van de Zimbabweanen in plaats van ons steeds tot onze laatste cent uit te knijpen als bloedzuigers om hun eigen nest te stofferen en hun bevoorrechtingsysteem te blijven voortzetten.

 

*community share (ownership) trusts: uit ministerieel rapport:” een middel tot deelname aan         

   aandeelhouderschap in diverse bedrijven door onze gemeenschappen”, vert.