Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Van de hoofdredacteur 28-10-2015

 

Dank u en tot ziens

 

Na 11 jaar van publicatie van ten minste één nummer van The Zimbabwean per week zeggen wij dank u en vaarwel tegen al onze trouwe lezers.

 

U stond aan onze kant tijdens  een uitermate fantastische reis – vanaf de vroegste dagen in 2005 toen de krant werd gedrukt in Johannesburg en er enkele duizenden exemplaren met Air Zimbabwe in Harare werden ingevlogen, tot 2008 en 2013 toen we per vrachtwagen 200.000 exemplaren per week binnenbrachten afkomstig van onze eigen drukpers even bezuiden de Zuid-Afrikaanse grens.

 

In 2007 brachten we drie edities per week en vervoerden we ze per vrachtwagen langs de Musina grenspost – totdat onze vrachtwagen in brand werd gestoken en bestraffende invoerrechten, ingesteld door de overheid, ons op de knieën brachten, wat het einde betekende van de zondag- en dinsdagedities.

 

We brengen hulde aan onze trouwe medewerkers en columnisten, van wie de meesten bij ons zijn geweest vanaf het begin, door dik en dun. Wat een dapper stel zijn ze. We betuigen ze eer voor hun niet aflatende moed en trouw in het schrijven, bewerken en drukken van de krant week na week, jaar in en jaar uit, onder zeer moeilijke omstandigheden.

 

Wij willen ook onze dank uitbrengen aan de vele donateurs uit vele verschillende landen die de geldelijke ondersteuning boden om ons in staat te stellen een nieuwsblad  te produceren in een economie die wordt gekenmerkt door vrees – waar adverteerders te angstig waren om ons te steunen.

 

De donateurs maakten het ons mogelijk nieuws te brengen in de verarmde plattelandsgemeenschappen die zich niet konden veroorloven te betalen voor een nummer –  maar zaten te springen om toegang tot onafhankelijke, accurate informatie. Miljoenen “kosteloze” exemplaren werden gratis verdeeld in de plattelandsgebieden – dankzij een netwerk van ondersteunende NGO’s en personen die hielpen bij de distributie tot aan de uithoeken van het land – vaak met een groot persoonlijk risico.

 

Het recht van het volk om op de hoogte te zijn

 

We eren deze donateurs voor hun verbintenis met de vrijheid van meningsuiting en het recht van het volk om op de hoogte te zijn. Als natie hebben we enorm geprofiteerd van hun vrijgevigheid. “Het recht op vrijheid van meningsuiting is niet alleen op zich van belang, maar is ook essentieel als andere mensenrechten moeten worden gerealiseerd.” –  uit de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.

We willen ook de honderden vrijwilligers over de hele wereld danken die ons door de jaren heen hebben gesteund met een breed scala aan specialistische diensten – boekhoudkundig, wettelijk, administratief, met reclame, IT, enzovoorts – en de vele personen die hun tijd, inspanningen en geld bijdroegen om ons financieel, mentaal en emotioneel op gang te houden.

 

Aan de voorzitters, bestuursleden en gevolmachtigden van de Trust en onze houdstermaatschappij zijn we enorme dankbaarheid verschuldigd voor hun moed deze rol te spelen in het licht van mogelijk persoonlijk gevaar en hun betrokkenheid bij de zaak van persvrijheid.

 

Maar dit is niet het eind van de weg voor The Zimbabwean! We zullen blijven doorgaan met het uitbrengen van onafhankelijk kwaliteitsnieuws en analyses op onze website. We hebben het plan om de site te ontwikkelen tot een podium voor het gemeenschappelijk delen van informatie – waarbij alle Zimbabweanen worden uitgenodigd hun Multimedia nieuws en standpunten in te dienen.

 

Het is de bedoeling dat de website een levendige online gemeenschap wordt waarop Zimbabweanen hun verhaal kwijt kunnen, zaken kunnen bediscussiëren, successen delen en gebruik maken van hun recht op vrije meningsuiting om het Zimbabwe te bouwen dat we allemaal wensen. Ik wil hulde brengen aan mijn allerliefste vrouw Trish voor haar liefde en steun tijdens deze reis en voor haar ongelooflijk harde werken. Zij heeft steeds in mij geloofd en deelde mijn visie en mijn passie voor dit nieuwsblad.