CuBra
Inhoud 15 kunstenaars
Home
Beeldende kunst INHOUD
 

Wim Lavrijsen

In oorsprong verbonden

15 kunstenaars uit Reusel-De Mierden

VOORWOORD

 

De Engelse dichter John Keats wist het mooi te verwoorden: a thing of beauty is a joy forever. Dat wat mooi is, blijft ons vreugde schenken.

 

Als Werkgroep Beeldende Kunst van Reusel-De Mierden beschouwen wij het als onze taak de gemeente te verrijken met things of beauty, met mooie dingen. Gewoon omdat we ervan overtuigd zijn dat mensen daar blijvend plezier aan kunnen beleven.

 

Voor de uitvoering van deze opdracht hebben we van het college van B en W een zeker mandaat gekregen. Volgens onze statuten hebben we het recht de gemeente gevraagd en ongevraagd te adviseren over een gevarieerd kunstaanbod in de gemeente. Van dat recht hebben we in de voorbije jaren gebruikgemaakt en dat heeft tot aardige resultaten geleid.

Zo kwam, op basis van een ontwerp van kunstenaar Ger Stallenberg, een herdenkingsmonument tot stand bij de muur van de begraafplaats in Reusel. Verder werd het plein voor het gemeentehuis voorzien van De Levensboom, een ruimtelijk werk van de kunstenaar René Donders. En op de rotonde in Reusel-Noord kreeg ‘Haasje Over’, een kunstwerk van Leontine Sies, een blijvende plek.

 

Dit soort zaken toont aan dat Reusel-De Mierden op het artistieke vlak in beweging is gekomen. Waar jarenlang de nadruk lag op de materiële omgeving, is er nu meer ruimte ontstaan voor het culturele veld. Het gemeentebestuur erkent het belang van een fraaie aankleding van de openbare ruimte en laat zich adviseren om een en ander van de grond te krijgen. En ook de bevolking toont zijn betrokkenheid. De plaatsing van de diverse kunstobjecten heeft in de dorpsgemeenschap meermaals geleid tot een levendige discussie over de positie van beeldend werk in de openbare ruimte.

 

De Werkgroep Beeldende Kunst beschouwt dit als een bijzonder bemoedigende ontwikkeling. De mens leeft immers niet bij brood alleen.

Aan deze ontwikkeling wilde de werkgroep graag een steentje bijdragen. Daarom is zij zelf met een nieuw initiatief gekomen, het project ‘In Oorsprong Verbonden’.

 

Binnen de werkgroep leefde de overtuiging dat Reusel-De Mierden in de loop der jaren veel interessant en hoogwaardig artistiek werk heeft voorgebracht. Tal van kunstenaars hebben in Hooge Mierde, Lage Mierde, Hulsel en Reusel - de vier kerkdorpen die deel uitmaken van Reusel-De Mierden - gewoond en gewerkt.

Wat zou er nou mooier zijn dan het werk van een aantal van deze kunstenaars in een tentoonstelling samen te brengen en deze things of beauty vervolgens aan het publiek te tonen? Maar daar mocht het echter niet bij blijven, vond de werkgroep. Door het werk van de kunstenaars ook in een boekwerk samen te brengen, zou een joy forever kunnen worden gecreëerd.

 

Een mooi plan. Maar ook een lastig te realiseren plan, zo bleek al gauw. Er moesten heel wat (politieke) noten gekraakt worden voordat er schot in de zaak kwam.

Gelukkig bleef er in de werkgroep een harde kern van mensen die er voortdurend de schouders onder bleef zetten. En gelukkig was er vanaf het allereerste begin een haast niet te temperen enthousiasme bij de deelnemende kunstenaars.

Dit doorzettingsvermogen en dit enthousiasme hebben uiteindelijk hun vruchten afgeworpen: met de tentoonstelling ‘In Oorsprong Verbonden’ en de bijbehorende catalogus laat Reusel-De Mierden zien dat het op het artistieke vlak veel waardevols heeft voortgebracht. Een bezit dat we moeten koesteren.

 

Nino Krug

voorzitter Werkgroep Beeldende Kunst

Reusel-De Mierden.