CuBra
INHOUD REIJNDERS
HOME

 

Wim Reijnders


De "Dodendraad” in de Eerste Wereldoorlog
en
het mysterie van het gevonden pistool in Riel

 

In maart 2010 werd er in Riel op het Zandeind door Jan Verhoeven een pistool gevonden bij afgravingen op de plaats waar vroeger het huis stond van de familie Piet en Trien Reijnders-Aarts, mijn grootouders.
Jan Verhoeven dacht dat het een pistool was uit WO II omdat hij wist dat op die plaats het huis van de familie Reijnders stond en was gebombardeerd in WO II en daardoor helemaal in puin lag.



Maar de werkelijkheid is toch even anders.
Het pistool is namelijk uit WO I, de grote vuile oorlog die duurde van 1914 tot 1918.

Hiervoor moet ik even terug in de tijd naar 1895. Op 12 augustus van dat jaar trouwde Piet en Trien Reijnders – Aarts in Riel en gingen ze wonen aan het Zandeind, dat eerst een B nummer had, later werd dat
Zandeind 22. Daar werden hun 6 kinderen geboren.

Toen in 1914 WO I uitbrak, bleef Nederland neutraal. De algehele mobilisatie werd afgekondigd en vele soldaten werden opgeroepen om paraat te staan indien Nederland toch zou worden aangevallen. De inkwartieringswet werd ingevoerd, dat wil zeggen dat het leger o.a. kon worden ingekwartierd bij burgers in huis. Deze inkwartieringswet bestaat nog steeds en kan ten allen tijde bij grote dreiging of oorlog weer worden ingevoerd. De soldaten werden o.a. ingezet bij de Nederlandse/ Belgische grens om te patrouilleren bij de “Dodendraad” , die door Duitse weermacht was neergezet tussen Nederland en België. Deze “Dodendraad” moest er voor zorgen dat geen Belgen naar Nederland zouden vluchten. Op deze “Dodendraad” van ruim 2 meter hoog stond 2000 Volt.
Zo werden er bij de familie Reijnders aan het Zandeind ook 3 militairen ingekwartierd met hun gehele PSU en wapen (persoonlijke standaard uitrusting) zie de foto.


Familie Reijnders aan het Zandend met 3 ingekwartierde militairen
Achterste: Soldaat, Sien Reijnders, soldaat, Cees Reijnders ( mijn vader), Toon Reijnders, Willem Reijnders, Jan Reijnders, soldaat.
Onderste rij: Piet Reijnders, Marie Reijnders en Trien Reijnders.

Het huis van de familie Reijnders was niet zo groot, dus moest er worden gezocht naar een oplossing waar deze 3 militairen konden slapen en ook hun uitrusting kwijt konden. Overdag waren deze militairen in hun eigen kampement of op patrouille in de buurt van de Belgische grens. De uitrusting van deze 3 militairen belandde in de kelder en ik denk dat ze er ook geslapen hebben. Mijn oma was doodsbang dat haar kinderen misschien met de wapens zouden gaan spelen “hetgeen ik van mijn vader Cees Reijnders heb gehoord” het moest dus goed opgeborgen worden.

Op het eind van 1918 was WO I afgelopen en werd de mobilisatie opgeheven. De militairen vertrokken weer bij de familie Reijnders en vermoedelijk is er een pistool in de kelder in een verborgen spleet bij de spouwmuur achtergebleven.
Enige jaren na W0 I vertrokken mijn opa en oma met hun gezin naar de Kerkstraat in Riel.

Het huis in het Zandeind werd toen bewoond door zoon Willem Reijnders die trouwde in 1928 met Adriana Maria Moeskops uit Alphen. Ze gingen eerst wonen in de Dorpsstraat en daarna aan het Zandeind 22 in Riel het huis waar zijn ouders net uit waren vertrokken.
In WO II werd dit huis bij beschietingen in 1944 door de geallieerden, gericht naar het vliegveld Gilze-Rijen, zo beschadigd dat het moest worden afgebroken. In de tuin erachter bouwde men snel een noodwoning. Die noodwoning zou er maar tijdelijk staan.

Willem Reijnders overleed op 18 april 1996. Hij werd bijna 97 jaar. Op zijn nagedachtenisprentje stond:
“Een klein houten huisje aan het Zandeind, een beetje verscholen tussen de rest, daar woonde Willem Reijnders samen met zijn zoon Jan. Het was daar net als vroeger: de rondgeknipte heg, de zorgvuldig aangereven grond rondom het huis. De hoge tafel in het midden van de kamer met de stoelen er omheen.. Het leven was er rustig en kalm, eenvoudig en tevree. Zo was het goed”

Enige jaren daarna werd de noodwoning en de grond verkocht aan de familie Verhoeven die op Zandeind 13 woonden.
Bij afgravingen om er een nieuw huis te gaan bouwen(nu in aanbouw) werd in de grond waar het huis heeft gestaan een wapen gevonden. Het wapen dat in WO II werd beschadigd door het bombardement, maar werd achtergelaten door een militair uit WO I.

Direct nadat het wapen is gevonden heeft Jan Verhoeven het naar het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen gebracht, waar het nu is te bezichtigen.

Door dit bovenstaande verhaal is de mysterie van het gevonden wapen opgelost.

Wim Reijnders
Kleinzoon van Piet en Trien Reijnders
En oud- Rielenaar

Monnikskap 11
5071 HM Udenhout