CuBra
INHOUD REIJNDERS
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
BRABANTS
AUDIO

 

Wim Reijnders

DE Familie Haneveer en het “Bels Lijntje”

Voordat ik de verbondenheid  van de familie Haneveer uit Baarle- Nassau met het “Bels Lijntje”omschrijf, ga ik terug naar 1615. In dat jaar komt de naam Haneveer in de geschiedenis voor het eerst voor.

De naam “Hane”en  “Fere” is volgens de Katholieke Universiteit van Leuven afgeleid van de benaming “vrijbuiters”die in de middeleeuwen leefden, welke als zinnebeeld van vechtlust een hanenveer op de hoed droegen. Een andere toepassing uit die tijd zou zijn, de aanduiding van een bazige vrouw. Men sprak destijds over “een  Haneveer van een vrouw”. Al met al een unieke uitleg.

De geschiedenis begint met Adriaen Joris Gijsbrechts alias Haneveer geboren te Gilze in 1615. Hij trouwde met Magdalena Jansdochter van Opstal.  Adriaen overleed in Gilze in 1666. Adriaen Joris Gijsbrechts alias Haneveer is de oudste achterhaalde stamvader van  de familie Haneveer.

Dit echtpaar had 4 kinderen.

1.                  De oudste zoon, Jan Adriaenszoon Haneveer werd geboren in 1640. Hij trouwde met Willemijntje Adriaen Adriaense. Dit echtpaar kreeg 3 kinderen

2.                  De oudste dochter, Elisabeth Adriaensdochter Haneveer werd geboren in 1641 te Gilze. Zij trouwde met Robbrecht Lips.  Elisabeth overleed te Gilze op 8 januari 1709.

3.                  In 1642 werd in Gilze, Anthony Adriaenszoon Haneveer geboren. Hij trouwde met Willeke Jan Petersdochter. Anthony overleed in Gilze op 16 juni 1709. Deze Anthony Haneveer zal als 2e stamvader,  de stamboom van de familie Haneveer voortzetten.

4.                  In 1644 werd Jenneken Adriaensdochter Haneveer geboren. Zij trouwde met Jacob Robbrechts Lips een jongere broer van haar zusters man. Deze Jenneken overleed te Gilze in 1716.

Het bijzondere aan deze familie  Haneveer is, dat ze rond 1648  als de  vrede van Munster wordt getekend, overgaat van de RK Kerk naar de Gereformeerde kerk en zich laten inschrijven in het lidmatenboek van Gilze. Dit is opgetekend door de  toenmalige dominee Johannes van Amerstede. Heel uniek in een Rooms dorp als Gilze.

Of het toeval is of niet maar in 1650 wordt Stamvader Adriaen Joris Gijsbrechts alias Haneveer 35 jaar oud benoemd tot schepen (wethouder) van Gilze. Deze benoeming krijgt hij van de kleinzoon van Willem de Zwijger, Stadhouder Willem II. Adriaen Joris,  was een zeer goed bestuurder en na zijn dood in 1666 volgde zijn 2e zoon Anthony Adriaenszoon Haneveer, 2e Stamvader,  hem op als schepen van Gilze. Hij was een zeer wijs persoon en zeer goed ingeleefd in de bestuurlijke zaken van de gemeente Gilze.

Uit het huwelijk van deze 2e Stamvader, Anthony Adriaenszoon Haneveer en Willeke Jan Petersdochter werden 3 kinderen geboren; Adriaen, 3e Stamvader,  Jan en Leendert Haneveer.

Adriaen Anthony Haneveer, 3e Stamvader werd geboren op 6 juli 1670 te Gilze. Uit deze Adriaen zal de stamboom weer worden voortgezet. Hij trouwde met Cornelia Michiel Corstiaanse in 1692.  Adriaen Anthony Haneveer overleed in Gilze in 1727. Zijn vrouw was al eerder overleden in 1729. Dit echtpaar kreeg vier kinderen:  Adriaen, Engelina, Jenneken en Peeter  Haneveer. Deze generatie zal  de stamboom Haneveer voortzetten door de zoon Adriaen Haneveer, de 4e Stamvader.

Adriaen Adriaens Anthony Haneveer deze 4e Stamvader werd geboren in Gilze in 1693. Hij trouwde in Alphen met Adriaentie van Drunen op 19 mei 1715. Het paar ging eerst in Alphen wonen tot 1717, daar werd hun eerste kind geboren Cornelis op 20 april 1715. Cornelis  overleed op 15 mei van hetzelfde jaar. Het echtpaar  verhuisde  weer terug naar Gilze. Daar werden  6  kinderen geboren:  Cornelia, Jenneken, Adriaen de 5e Stamvader , Willem, Mechelina en Adriaentie. Adriaen Adriaens Anthony Haneveer overleed op 2 februari 1749 te Gilze. Zijn vrouw Adriaentie Haneveer-van Drunen overleed op 5 juli 1764 te Gilze.

De 5e stamvader Adriaen A. A Haneveer werd in Gilze geboren in 1724. Hij trouwt eerst met Johanna de Jong op 21 februari 1743. Ze gaan in Gilze wonen. Johanna en Adriaen. A. A. Haneveer zijn nog maar 6 jaar getrouwd als Johanna plotseling komt te overlijden Uit dit huwelijk zijn geen kinderen geboren.  Na een jaar krijgt Adriaen A. A. Haneveer weer kennis aan een meisje uit Alphen “Johanna Francken”deze Johanna werd geboren in Alphen op 7 november 1730. Het paar trouwt in Alphen op 23 mei 1751 en gaan ook in Alphen wonen.  Daar worden 2 kinderen geboren Johanna en Adrianus.

Het is in 1755 als de eerste Haneveer in Baarle- Nassau gaat wonen.  Adriaen Haneveer en zijn vrouw Johanna Francken en zijn 2 dochters verhuizen van Alphen naar Baarle- Nassau. Hun derde kind wordt geboren op 7 januari 1756 en  is de eerste echte Baarlese Haneveer. Het meisje ontvangt bij haar doop in de St. Remigius kerk de namen Maria  Catharina. Helaas overlijdt zij nog hetzelfde jaar.

Remigiuskerk te Baarle Hertog.      

Pomp in het centrum Baarle-Nassau.                                                  

Nog 2 kinderen worden er in Baarle geboren, een zoontje Johannes Petrus en een meisje dat de namen kreeg van het in 1756 overleden zusje. Na enkele jaren, verhuist het gezin weer terug naar Alphen, waar nog 2 kinderen worden geboren, waaronder in 1766 zoon Cornelis, de 6e Stamvader en de stamhouder van de Baarlese tak “Haneveer” Deze Cornelis Haneveer trouwt  op 3 maart 1794 met de eveneens uit Alphen komende  Maria Bleukens. Uit dit huwelijk worden 7 kinderen geboren. Johannes, Elisabeth, Johanna, Marie, Adriana, Adam de 7e  Stamvader en Helena. Deze familie Cornelis Haneveer en zijn zonen verhuizen in 1820 weer terug naar Baarle- Nassau. Zij  verdienen hun boterham in de textiel en hadden zelfs een aantal weefgetouwen.

Adam Haneveer de 7e Stamvader wordt geboren op 14 april 1803 te Dongen. Hij trouwt eerst met Anna Peys te Baarle- Nassau op 29 januari 1829 . Ze gaan wonen in Baarle-Nassau. Uit dit huwelijk zijn 4 meisjes geboren: Johanna Baptista, Johanna Jacoba, Maria en Elisabeth.  Anna Haneveer Peijs overlijdt op 28 maart 1842. Adam zal daarna trouwen met haar zus Adriana Peijs die geboren werd op 2 december 1812. Zij trouwen op 30 juli 1846. Het echtpaar heeft al een zoontje  Johannes die geboren werd 21 augustus 1844 de kleine Johannes zal maar 4 jaar worden en in 1848 overlijden. Het echtpaar krijgt nog een zoon Franciscus de 8e Stamvader