CuBra
INHOUD REIJNDERS
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
BRABANTS
AUDIO

 

Wim Reijnders

De Rielse Molen

 

In Nederland staan vele molens. In het buitenland staan we er zelfs om bekend. In Riel staat ook een molen, al kun je het al bijna geen molen meer noemen. Wat er nog van de Rielse molen over is, is alleen de romp. De Molenwieken zijn er in het begin van de vorige eeuw al vanaf gehaald. Als kind weet ik alleen maar dat de molen meer leek op een ruïne, dan op een molen. Er zijn niet veel foto’s van deze Rielse molen.

 

Rielse molen in 1950

 

Wij, de kinderen uit de buurt (Zandeind) speelden vaak bij de molenruïne. Je kon er heerlijk verstoppertje spelen en stiekem als de kleine deur open was aan de zijkant van de molen naar boven klimmen. Het was wel gevaarlijk want de trap naar boven was heel gammel en je moest je goed vasthouden. Maar als je boven was, had je daar een prachtig uitzicht. Ik weet nog dat mijn vader vertelde dat er in de Tweede Wereldoorlog de romp werd ingericht tot luchtwachtpost, waartoe de kapzolder voorzien werd van een betonnen dakplaat. Ook na de WO ll werd de molen gebruikt en waren er vaak oefeningen door de BB in samenwerking met brandweer en EHBO.

Door de wat oudere Rielse jongelui(pubers) was de molen ook een plek waar je in de bosjes, die om de molen stonden een heerlijk partijtje kon vrijen. Ik denk dat menig Riels paartje daar goede herinneringen aan heeft.

 

Geschiedenis van de Rielse molen.

De molen in Riel is al heel oud. Op 27 maart 1651 kreeg Adam Wijts, chirurgijn, octrooi van de Staten-Generaal om een korenmolen te Riel te stichten. Deze standerdmolen brandde in 1741 af. Herbouw volgde, waarvoor gebruik werd gemaakt van een gesloopte standerdmolen uit Terheyden bij Breda, de voorganger van de toen gebouwde en nog bestaande stenen molen De Arend. In 1855 brandde deze molen ook af, waarna de bestaande stenen molen werd gebouwd. Voor deze molen werd ook vergunning geven voor het gebruik van een pelsteen. Met de molen werd ook schors gemalen.
In 1887 kocht molenaar Arnoldus Josephus (Sjef) van Riel, geboren te Dongen in 1861 en overleden in 1918 te Riel, de molen die sindsdien in handen van zijn familie is gebleven.
Omstreeks 1910 werd er een zuiggasmotor geïnstalleerd, waarna de molen in 1927 werd onttakeld. Eén roe ging naar de molen van Terheijden, de andere naar Haaren.

Het type molen is een ronde stenen beltmolen, voorheen was het een korenmolen.

Op de molen staat nu het bouwjaar 1837.

Deze Sjef van Riel had 2 zonen Piet en Jan die samen de traditie zouden voorzetten. De broers werkten samen al hadden ieder wel zijn eigenbedrijf aan het Zandeind. Piet was een echte zakenman, die er op uitging om klanten te winnen en Jan was "volgens mijn herinnering" die in de praktijk de molenaar was. In de jaren vijftig van de vorige eeuw hebben Piet en Jan van Riel het bedrijf weer overgedragen aan hun zonen Sjaak en Wim van Riel. In dienst bij Wim van Riel waren jaren de gebroeders Ad en Harrie van Bavel.
In 1987 werd de molenromp weer voorzien van een namaakkap, waarna er tegen en in de molen in 2000 een woning werd gebouwd. De molen is nu in het bezit van John van Lieshout die er een kapperszaak in heeft gevestigd.

 

 

In de Rielse molen is nu een kapsalon gevestigd: "Knipperij de Molen"

 

Wim Reijnders

Geboren op Zandeind 1, te Riel. 24 april 1941.