CuBra
INHOUD REIJNDERS
HOME
AUTEURS

 

Wim Reijnders

Het “Bels Lijntje”

De geschiedenis  over  het “Bels Lijntje” van 1865 tot heden nog steeds springlevend

 

 

Het “Bels Lijntje” is aangelegd in 1865 tussen Tilburg en Turnhout en in gebruik genomen op 1 oktober 1867. Er werden op dit traject stations gebouwd in Riel, Alphen, Baarle - Nassau Dorp en Baarle- Nassau Grens.

Daarnaast werden er 28  wacht- en seinhuizen gebouwd op Nederlands grondgebied.

Dagelijks reden er personentreinen van Tilburg naar Turnhout v.v. tot 1934. Daarna reed er dagelijks v.v. nog een goederentrein over het “Bels Lijntje” tot 1973.

Van 1974 tot 1982 werd er nog gereden met een toeristentreintje. Daarna was het definitief afgelopen. Een aantal jaren daarna was het heel stil rondom het “Bels Lijntje”, tot men op het idee kwam  om een fietspad aan te leggen, daar waar de rails van het Lijntje lagen. In 1993 was het zover en werd het fietspad het “Bels Lijntje” in gebruik genomen. Het werd  een succes en nu in 2014 fietsen er nog heel veel mensen van Tilburg,  Riel, Alphen en dan door naar Baarle – Nassau tot in Turnhout vv.

Nadat ik in 2011 een expositie over het “Bels Lijntje” met meer dan 250 foto’s heb mogen neerzetten in het “Oudheidkundig streekmuseum in Alphen”,  dat in de maanden juli, augustus en september door ruim 1300 mensen is bezocht, heeft het “Bels Lijntje” daarna van diverse organisaties veel aandacht gekregen zoals:

·         De vrienden van het “Bels Lijntje”van Tilburg en  Turnhout, hebben onder leiding van  het Tilburgse raadslid  Tine van de Weyer diverse bijeenkomsten gehad en  dat heeft  weer geleid dat het afgelopen najaar van 2013 een schitterende fietstocht is gehouden over het “Bels Lijntje” van Tilburg naar Turnhout  met allerlei spelen onderweg en heel veel deelnemers. Een prachtig initiatief dat waarschijnlijk nog een vervolg gaat krijgen. Men heeft een  plan gemaakt om  het fietspad van het “Bels Lijntje” te gaan verbreden met 1 meter.

·         Ook zijn er op diverse plaatsen  op de route borden geplaatst die herinnering op roepen over dit befaamde Lijntje. In Riel heeft men het voormalig Station en Wachtpost 8, mijn geboorte huis, neergezet. Zie de foto's.

 

 

·         Het Erfgoed depot in Riel heeft in 2013 ook een prachtige expositie gehouden over het “Bels Lijntje”  met daarin verwerkt een compleet treinstelsel voorstellende het traject Tilburg- Turnhout.

·         De ondernemer Jozef van de Corput gaat nog een tikkeltje verder en is aan het onderzoeken of de middenstand niet betrokken kan worden bij  dit fietspad  het “Bels Lijntje”. Hij wil de fietsers die gebruik maken van het “Bels Lijntje” wijzen op de streekproducten.

( Zelf dacht ik misschien  zou het leuk zijn om een ontbijtkoek te maken met daarop de  contouren van een  rail, voorstellende het “Bels Lijntje”).

In 2015 is het 150 jaar geleden dat men begon met de aanleg van het “Bels Lijntje” Dat voor die tijd door België en Nederland, misschien wel onbewust,  al oog had voor de Europese Eenheid. Immers vanuit Nederland  kwam door dat “Bels Lijntje” de export op gang en kon je  via dat Lijntje naar België en zo verder Europa in.

Dat ” Bels Lijntje” moeten we blijven koesteren,  het heeft Nederland  mede op de kaart gezet.