kunstmanifestatie Icarus
-
Icare, Quo Vadis? 

Als je heel graag wilt ontsnappen ben je vindingrijk. Je bent dan misschien meer bezig met het ontsnappen dan met het veilig ergens aankomen. En dat ging dan ook mis in het beroemde verhaal van Daedalus en zijn zoon Icarus, die vleugels kregen. Icarus kwam te dicht bij de zon en kwam jammerlijk om. Zo werd hij een symbool voor de roekeloosheid van de jeugd.

Je kunt ook zeggen dat vader Daedalus op onverantwoorde wijze zijn zoon in gevaar bracht. Dat brengt ons bij het dilemma van opvoeden: loslaten en beschermen tegelijk is misschien wenselijk maar niet goed mogelijk. Thuis en op school hebben we hier als ouders en kinderen elke dag mee te maken.

De uitnodiging van BOA om actief deel te nemen aan de manifestatie ICARUS werd door ons met beide handen aangegrepen. Een mooie kans om het klassieke cultuurgoed en de creativiteit van onze leerlingen met elkaar te verbinden. En zo ontstonden de volgende activiteiten, die alle zullen plaatsvinden in onze school.

  • Workshops van 5 oktober t/m/ 7 oktober, waarbij leerlingen uit verschillende jaarlagen objecten maken in het kader van het thema en deze ook tentoonstellen.
  • De POEZIE- EN MUZIEKMIDDAG op zondag 17 oktober
  • Tussen 14.00 en 16.30 uur zullen leerlingen en professionele dichters voordragen uit eigen werk. We zijn heel blij dat Yvonne Né, Frans A. Brocatus en Jasper Mikkers, drie bekende Brabantse dichters, zich bereid hebben verklaard voor te lezen uit eigen werk en te jureren bij de poëzie-wedstrijd voor de leerlingen. Er zal ook tijd worden ingeruimd voor muzikale bijdragen van leerlingen. Belangstellende kunstenaars, leerlingen, personeelsleden en ouders zijn van harte uitgenodigd voor deze bijzondere middag die zal worden afgesloten met een gezellige nazit. De entree is gratis, eventuele consumpties zijn te betalen met bonnen.
  • De FILOSOFISCHE AVOND op woensdag 20 oktober, aanvang 20.00 uur in de aula van het Stedelijk Gymnasium..

In de aanloop naar deze avond zal docent filosofie Harrie Vervest met leerlingen uit klas 5 en 6 een lessenserie wijden aan het Icarus-thema. Op de avond zelf verzorgt Carool Popelier, performer van oude verhalen zoals hij zichzelf noemt, een presentatie over de val van ICARUS. Daarna volgt een filosofische discussie  onder leiding van Miriam van Reijen waaraan alle aanwezigen kunnen deelnemen. Ook hier geldt dat de entree gratis is en de consumpties betaald worden.

En zo nemen wij elkaar mee op een reis naar het onbekende. Laten we zeggen dat het reizen belangrijker is dan het aankomen. Geen vlucht in het onbekende, maar thuiskomen bij een oud verhaal in een moderne interpretatie. Wij hopen velen van u te mogen begroeten bij genoemde activiteiten.

Simona Boersma , conrector Stedelijk Gymnasium Breda