Ton de Laat

De volgende bijdragen van Ton de  Laat zijn te zien op CuBra:

Klein Breviarium der ongewervelde dieren
Fictieve postzegels

Korte Biografie Ton de Laat

Geboren in 's-Hertogenbosch-1946. Zoon van kunstschilder en graficus Hendrik de Laat. Is autodidact. Woont en werkt in Amsterdam. Maakt aquarellen, tekeningen en etsen. Werkt figuratief, vaak met relativerende inslag. Veelvoorkomende onderwerpen: flora, fauna, (papier-)stillevens, kunsthistorie en (geofictieve) postzegels.

Werkte als illustrator mee aan tal van boekprodukties en als etser aan enkele van de periodieke grafiekmappen van De Haagse Etsclub van 1984. Maakte in opdracht van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad de zogenaamde premieprent 1997 (in een langjarige grafiekreeks, gewijd aan het Amsterdamse stads- en straatbeeld). Schreef en tekende ook een aantal bibliofiele boekuitgaven, waaronder Klein Breviarium der ongewervelde Dieren (over insecten), Floraria (over planten en bloemen) en Mus musculus (over de huismus). Illustreerde verder de dichtbundel Gebed voor de Ezels van Albert Helman. Maakte daarnaast bijzondere studie van historische tekenmaterialen en -technieken. Hij schreef daarover het boekje Hoofdkussens en -brekens en artikelenseries in tijdschriften als Pulchri en Maandblad voor de Beeldende Vakken. Bij uitgeverij Cantecleer verscheen zijn werk en werkwijze voorts het boek Realisme in Aquarel.

Hield zijn voornaamste tentoonstelllingen bij Galerie Petit in Amsterdam. Onder auspicïen van die galerie exposeerde hij ook op tal van plaatsen in binnen- en buitenland, waaronder -zeer regelmatig- het Singer Museum Laren (Grafiek Nu), Het Voerman Museum in Hattem, de RAI in Amsterdam (KunstRAI), het ExpoCenter in Hengelo (Art Twente) en in een aantal steden in het Verre Oosten (Grafic Art Now in Signapore en Jakarta). Met de Haagse Etsclub exposeerde hij ondermeer in Pulchri Studio in Den Haag en het Museum De Buitenplaats in Eelde. Veel werk is in het bezit van de overheid en van enkele particuliere verzamelaars. Zijn grafisch werk voor de Haagse Etsclub bevindt zich in het Rijksprentenkabinet in Amsterdam en in het Gemeentemuseum in Den Haag. Opvallend veel van zijn aquarellen zijn opgenomen in de collectie van de ING Bank; een deel daarvan was kort geleden te zien bij de tentoonstelling De Ontmoeting in het museum voor Moderne Kunst Arnhem. In maart 2003 kocht rederij Cunard een reeks aquarellen van hem aan (met het onderwerp zee en zeevaart) voor de bibliotheek van de HMS Queen Mary II, een prestigieus cruiseschip dat in 2004 in de vaart wordt genomen.

Werk van Ton de Laat bevindt zich verder in stock bij Galerie Petit in Amsterdam (aquarellen, tekeningen, etsen), bij Kunstzaal Van Heijningen in Den Haag (etsen) en bij Galerie 'T' in Middelburg (eveneens etsen).

Ton de Laat combineerde zijn werk als beeldend kunstenaar overigens jarenlang met de (parttime) functie van beleidsadviseur kunstzaken bij de gemeente 's-Hertogenbosch en die van directeur van het Internationaal Vocalisten Concours aldaar.