de dikste sequoia van BelgiŽ in Esneux

Zondag 26 november 2006, heel vroeg opgestaan om een bomentocht te gaan maken met Nardo Kaandorp uit Geldrop en Tim Bekaert uit Kortrijk. Beiden zijn bomenliefhebbers met een passie voor vooral de sequoia. Tim heeft zelfs een website die bijna alleen over de sequoia gaat. Hij verzamelt daarop o.a. gegevens en beelden van alle sequoia's in BelgiŽ en Nederland. Nardo en ik leveren af en toe foto's voor zijn website. Klik hier voor de website van Tim Bekaert. 
Het doel van deze tocht was zowel de dikste sequoia van de Benelux en misschien wel van heel Europa en de dikste boom van BelgiŽ in Liernu.
Ik laat u eerst kennis maken met de dikke Sequoia. Hij staat in de tuin bij de kasteelboerderij van het kasteel van het domaine du Rond ChÍne bij Esneux. Dit ligt net bezuiden Luik.
De Sequoia is rond 1881 geplant en is door zijn groeisnelheid hard op weg de dikste boom van BelgiŽ te gaan worden. Nardo heeft de boom gemeten en kwam op een dikte van 9,25 meter op een hoogte van 1,30 meter. (In Nederland meet men op 1,30 meter hoogte, in BelgiŽ op 1,50 meter). Zijn hoogte schat Nardo op een meter of 36 en Tim maakt tegenwoordig ook volumeberekeningen en komt op een 96 kuub aan hout.
Gigantische getallen voor een boom in deze contreien. Wat ons ook opviel bij het bezoek aan deze boom is dat de kegels van deze boom ook buitenproportioneel zijn.
Al met al een geweldige dag, er volgen nog meer bomen! Met dank aan Nardo Kaandorp en Tim Bekaert.

Han van Meegeren


Nardo aan het meten. Wel een beetjes scheef Nardo!


Bijna 8,90 meter op 1,5 meter 'Belgische hoogte'.


Tim Bekaert aan de voet van de kolos.


Van links naar recht staan de volgende drie kabouters: Nardo Kaandorp, Tim Bekaert en ondergetekende.


Vanaf de voorkant van het kasteel zie je dat de sequoia rechts van het kasteel overal bovenuit steekt.


Links een gewone kegel van een sequoia, met rechts een kegel van de dikke sequoia van Esneux.