de oude gerechtseik van Erle

Een stuk cultuur/natuurhistorie is te vinden in het dorp Erle, gelegen schuin onder de plaats Bocholt. Hier staat de oudste boom van Duitsland, ooit ook de dikste. Het is een een eik met de naam Femeiche. 'Feme' betekent gerecht of straf. Het duidt op het feit dat hier in de Middeleeuwen bij deze boom bij belangrijke zaken recht gesproken werd. De boom was in de Middeleeuwen al een imposant exemplaar. Men denkt zelfs dat deze boom in de voorchristelijke tijd door de Germanen reeds vereerd werd. In het premiddeleeuwse tijdperk had de boom de naam 'Ravenseiche'. De raven waren het symbool voor de oppergod Wodan. Een cultusboom dus. Maar ook hier lopen de meningen over de leeftijd natuurlijk weer uiteen bij bomenliefhebbers. Op het bord dat bij de boom staat valt te lezen dat hij een leeftijd heeft van minimaal 1300 jaar en  dat sommigen beweren dat hij ouder is dan 1500 jaar. In het boek van Jeroen Pater, 'Monumentale bomen in Europa', schat Jeroen dat de boom een leeftijd heeft van zo'n 800 tot 1000 jaar. 
Wat er nu nog staat van de eik is een door mensenhanden zorgvuldig geconserveerd bomenwrak. Maar imposant dat zeer zeker wel. Je kunt je goed voorstellen dat de boom in zijn originele staat heeft gefunctioneerd als middelpunt waar mensen samenkwamen. Er resten nu eigenlijk nog twee stukken stam die door een wirwar van houten stutten en ijzeren ankers bij elkaar gehouden worden. Ondanks zijn geminimaliseerde onderstel staat de bom nog steeds vrolijk in blad. Zonder menselijk ingrijpen was deze boom allang naar de eeuwige jachtvelden verdwenen. 

Han van Meegeren




De plaatselijke middenstand heeft de eik ook omarmd. De dorpse destilleerderij maakt diverse soorten Schnaps. De eik siert de etiketten.