le bois de Genévriers Thurifèra à Saint Crépin

Iets unieks op bomengebied is er te zien tegen een van de berghellingen van het dal van de Durance in de Franse Alpen. Ik had er al eens een minuscuul fotootje van gezien op een van de weinige Franse bomensites en ter voorbereiding van mijn reis naar de Alpen/Provence las ik er over in een van de reisgidsen. Een jeneverbesbomenbos, zomaar! een vreemd relikwie overgebleven na de laatste ijstijd. Normaliter groeit deze soort jeneverbes in de binnenlanden van Spanje en het Marokkaanse Atlasgebergte. Hier tegen de helling van het dal van de Durance is het klimaat zo aangenaam voor deze soort dat zij heeft kunnen overleven. Ijskoude winters en droge hete zomers zijn een must. Ik was er in mei en de sneeuw lag nog volop op de bergtoppen en zomers kun je er bakken dus dat wil wel.
Vanuit Saint Crépin loopt een aangegeven pad de berg op. Een hele klim dat kan ik u wel zeggen. Aan het begin van het pad staan wat jongere exemplaren. Hoe verder je naar boven gaat hoe ouder de bomen zijn. Prachtige verwrongen en gedraaide stammen soms overbuigend naar de grond. 
De botanicus Dominique Villers heeft de bomen voor het eerst beschreven in het jaar 1786. Vanaf 1924 is de berghelling een beschermd natuurgebied. Bijna op het einde van de klim staat aangegeven L'elephante. Deze olifant is een knoest van meer dan 1.000 jaar oud. Een boring heeft dit uitgewezen. Met een omtrek van 7 meter en een doorsnede van 2,10 meter is dit goed mogelijk bij zo'n langzaam groeiende boom. Door de dorpsbewoners wordt deze oude boom la Mère genoemd. Zij beschouwen deze boom als de moeder van alle lager op de helling staande bomen.

Han van Meegeren



Sneeuw op de bergen met uitzicht op de Durance


L'elephante


L'elephante


L'elephante


L'elephante


Eindelijk boven in de  regen