l'if de Saint Symphorien

Het kerkhof van Saint Symphorien kon buigen op het bezit van zelfs twee eeuwenoude taxussen. In 1892 fotografeerde Henri Gadeau de Kerville deze beide bomen. Nu is jammer genoeg de mooiste van de twee, de tweestammige, niet meer in leven. Maar de overgebleven taxus mag er zeker ook zijn. Mooi zijn bijvoorbeeld de manshoge holtes in de stam. Een ideale schuilhut voor diegene die niet bang is voor wat spinrag.
De taxus schijnt in de voorchristelijke tijd te staan voor de eeuwigheid, onsterfelijkheid. Terwijl de christenen de boomsoort altijd geassocieerd hebben met dood en vergankelijkheid. Dit is ook de reden dat deze boom zoveel geplant is op kerkhoven. Dat in Noord-Limburg de taxus als doodsboom door het leven gaat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de zaden die verstopt zitten in een smakelijk rood omhulsel zo giftig zijn.

Han van Meegeren




De taxus gefotografeerd op 23 augustus 1892 door Henri Gadeau de Kerville.


Dit is de tweede taxus die op hetzelfde kerkhof stond. Deze is verdwenen en gefotografeerd op 23 augustus 1892 door Henri Gadeau de kerville.

Bronnen: 
1: de foto's van Henri Gadeau de Kerville komen uit 'Les vieux arbres de la Normandie (2004) - ISBN: 2-915548-00-5

2: De informatie over de taxus uit: 'Bomen en mensen, een oeroude relatie'. Een uitgave van de Bomenstichting en uitgeverij Boom. ISBN: 90-5352-5246.