Was ik maar een Beuk!

De laatste tijd ben ik er serieus over aan het denken om mijn naam te veranderen. Al jaren schrijf ik stukjes over Brabantse bomen maar begin steeds meer te twijfelen of ik hier echt succesvol mee kan worden. Hier zijn twee redenen voor te geven.

Allereerst merk ik dat mijn huidige combinatie van voor- en achternaam toch vaak argwaan opwekt. Dit vooral bij het wat oudere publiek. Mensen denken door die naam al snel dat ik het niet zo nauw neem met de waarheid. Ik voel ze vaak denken: “zou hij die foto’s niet op de een of andere wijze in elkaar monteren”, “hoe handig is die jongen met Photoshop?”, bestaat er echt zo’n mooie boom in onze provincie, of plakt hij gewoon een of andere buitenlandse boom in een Brabantse achtergrond?” Nee, u hoeft niet zo verontwaardigd te kijken, ook u zult het wel eens gedacht hebben. Een vervalser is het die van Meegeren, niets meer en niets minder.

Op de tweede plaats heb ik gemerkt dat veel mensen die iets op bomengebied bereikt hebben hun naam daadwerkelijk mee hebben. Ja, ik begrijp het. Natuurlijk heb je een streepje voor als je Pruimboom, van Eik, den Beuk, Berk, den Hout, Boom, van de Elzen, van Abeelen, Appel, Sparrenbosch, Denneboom, van Es of Kers heet. Laat staan dat je een vrouw bent en gezegend bent met de voornaam ‘Linde’.

Ja, opteren zou ik voor ‘Linde van Eik’. Gegarandeerd dat ik furore zou maken in Bomenland. Uitgeverijen zouden zich rijendik posteren voor mijn voordeur. Gesmeekt zou ik worden om zitting te nemen in elk bestuur van elke stichting die ook maar iets op het gebied van bomen betekent.
Mijn ster zou snel stijgen en het voor mij in allerijl opgerichte 'Ministerie van Bomen', daar zou ik leiding aan gaan geven.

Helaas ben ik geen vrouw en dus geen Linde van Eik. Maar heet ik desondanks niet Piet Boom of Jan Berk.

Ik laat u toch even hier kennis maken met hen die het wel gemaakt hebben. In hoeverre dat komt door hun naam laat ik in het midden.

Jan Berk (voorheen bekend als Han van Meegeren)

 

Nee, dit stukje is niet gesponsord door:


Zelfs als recensent van een bomenboek dien je over de juiste naam te beschikken:

 


De Nederlandse dendrologenbijbel, geschreven door Dr. B.K. Boom.


Uit Monumentale Bomen in Nederland.