het Spuitendonkse bos; een gewezen hakhout-akker 

Vlak achter Roosendaal, schuin onder Wouw, bevindt zich in een knik van de A58 een restant van een beekdalbos: het Spuitendonkse bos. Een restantje oud bos van 4 hectare dat ontsnapt is aan de ruilverkaveling en beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Nou ja, beheerd? Eigenlijk wordt het niet beheerd en dat maakt het Spuitendonkse bos nou net zo interessant. Vroeger was dit een hakhout-akker van voornamelijk essen en elzen en de restanten hiervan zijn nu nog steeds te bekijken, al is dit terrein officieel niet toegankelijk.

Vandaag heb ik dit bos eens bekeken en mogen constateren dat een verboden toegang hier eigenlijk niet nodig is. Het rabattenbos is zo nat dat de doorsnee boswandelaar meteen rechtsomkeert zal maken.

Het bos staat behalve aan de randen vol met oude hakhoutrelicten van voornamelijk es en els en af en toe esdoorn. Verder valt er een oude eikenlaan te ontdekken die voor een deel om ligt en er groeien enkele populieren, inheemse vogelkers, berk en vlier. Een tip voor Staatsbosbeheer: niks aan doen, de natuur regelt het hier zelf wel!

Han van Meegeren

\