de verborgen eik van de Brand

Voor het decembernummer van het blad van Brabants Landschap mocht ik een bomenreportage maken over bijzondere bomen op gebieden van deze stichting. De afgelopen anderhalf jaar ben ik met regelmaat op stap geweest met de camera en op die manier weer heel wat juweeltjes mogen ontdekken. Van te voren was gevraagd aan de landschapsbeheerders van Brabants Landschap om aan te geven of er bijzondere bomen in hun gebieden voorkwamen en dat leidde tot een behoorlijk aantal bruikbare tips. Zo ook een tip van Wim de Jong, die wist te vertellen dat er midden in zijn natuurgebied de Brand een oude eik staat. Hij vertelde daarbij dat de boom bijna niet te benaderen is vanwege het alom aanwezige water in dit gebied. Kaplaarzen zijn noodzakelijk, aldus Wim. Nu had ik de mazzel dat het voorjaar 2011 bijzonder droog was, dus heb ik het er op gewaagd. Maar de Brand gaf haar geheimen niet zo maar prijs. Pas na drie middagen dwalen en honderden muggenbulten verder, heb de eik gevonden. Bij het zien van de standplaats van deze boom begreep ik Wim's woorden: 'als ge niet in Elfkes geloofd, zulde het gaan doen op die plek', aldus zijn telefonische uitleg.

Misschien is deze eik niet eens zo spectaculair qua omvang, maar zijn standplaats en het feit dat hij geen dikke concurenten heeft in de Brand, maken deze boom wel bijzonder.
Jammer genoeg is deze eik niet meegenomen in de reportage die door Brabants Lanschap gepubliceerd is, maar hier op CuBra verschijnt hij wel in de eregalerij van Brabant.

Han van Meegeren