De rode beuken en witte kastanje van Julianastraat 14

Afgelopen weekend weer eens 'pontjesdag' gehouden. Lekker rondgereden door het Noord-Brabantse en Utrechtse rivierenlandschap. Pontje van Drongelen, die van Brakel (met zijn mooie bakenpopulier) en vervolgens die van Culemborg. Heerlijk is dat. Onderweg weer eens aangelegd in Andel. Toevallig reed ik daar door de Julianastraat toen ik twee knotsen van beuken zag. Meteen op de rem en iets voorbij de bomen kwam ik tot stilstand voor een oprit met op het eind daarvan een knots van een paardenkastanje. Dit moest bekeken worden.
In de voortuin van Julianastraat 14 staan twee flinke rode beuken. Ze staan vlak achter het tuinmuurtje. En vooral de linker beuk heeft een zo zware voet, die tegen het muurtje drukt, dat het een wonder is dat dit nog overeind staat. De witte paardenkastanje in de achtertuin is ook een imposant exemplaar. Wat moet het in het voorjaar mooi zijn als deze vol staat met z'n witte bloemtoortsen.

Bij thuiskomst bleek dat alle drie de bomen op de lijst van monumentale bomnen van de Bomenstichting staan vermeld. De schattingen zijn dat de beuken dateren van rond 1820 en de kastanje van 1850. Juweeltjes!.