Een onthoofde linde aan het Voske

Het heeft lang geduurd voor ik de linde van deze week op de foto gezet heb. Vaak ben ik er langs gereden. Meestal met de gedachte dat het toch wel een vreemde verschijning was. Zo'n dikke stomp, een laatste restje leven... 
Het was dan ook een vreemde gewaarwording toen ik weer eens over de weg van Baarle naar Poppel reed, maar toen met de lijst van monumentale bomen van de provincie in de hand. De aangegeven linde (no. 521) moet hier toch ergens staan. Nog een bocht om en bijna bij het doel aangekomen schoot door mij heen: "het zal toch niet die stomp zijn..." Ja hoor, het was die stomp. Een onthoofde Hollandse linde met er plompverloren tegenaan gespijkerd een brievenbus. Ja, mensen houden van bomen, maar niet altijd. De linde is geplant rond 1850 en vertoont een grote scheur over de lengte van de stam. Een echte linde-scheur die waarschijnlijk over geruime tijd weer helemaal dichtgegroeid is. Och, een linde kan scheuren, je kunt er gewoon de halve boom afzagen, maar kapot krijgen, nee hoor.

Naschrift 1-6-2006: Gisteravond vernam ik van Antoon van Tuijl die de Baarlese bomen geļnventariseerd heeft dat het noodzaak was de gehele kruin er uit te halen. Een boomverzorger heeft dit geadviseerd, daar anders de boom binnen korte tijd zou omwaaien. Bij deze neem ik mijn woorden terug. (H.v.M.)