De oude linde van Tongelaar

Op het landgoed Tongelaar, gelegen tussen Mill en Beers in Oost Brabant zou een heel oude linde te vinden moeten zijn. Afgelopen zondag vertrok ik er heen in gezelschap van mijn vrouw, de twee jongste zonen en de hond. Meer informatie dan hierboven aangegeven had ik niet dus het beloofde een zoektocht te worden. 
Kasteel Tongelaar bleek bij aankomst een lieflijk optrekje te zijn. De oude toren (15e eeuw) zit vast aan een soort  versterkte boerderij in carré- vorm gebouwd. 

Pal voor het kasteel was een groep van zo'n 25 mensen, voornamelijk vrouwen, driftig het door de herfst afgevallen loof van de kastanjes op te ruimen. "Ten strijde tegen de mineermot". vroeg ik. "Nee hoor, het lossen van overtollig Karma", was het antwoord. De groep bleek een yoga-weekend te hebben op het kasteel. Niemand van de groep wist iets van een oude linde, en men verwees ons door naar de kasteelheer, die binnen te vinden was. "Een oude linde?  Geen idee. Maar loop maar eens om het kasteel en ga naar de boerderij met de grote schuur. Daar woont Wim, die weet het vast wel". 

Op naar Wim, alwaar een grote hond ons welkom heette. De baas kwam. Het bleek de partner van Wim te zijn die na enig nadenken ons verder wees. "Die staat bij de boerderij van Bartels", wist hij.

 Na een flinke wandeling vonden wij de bewuste oude linde. Nieuwsgierig naar mijn gefotografeer kwamen de bewoners van de boerderij poolshoogte nemen. "Waarschijnlijk is hij geplant in 1720, het jaar dat de boerderij gebouwd is", wisten zij te vertellen. Hij's oud.

Zo hol als een oude linde behoort te zijn. Sjors kan er met gemak in.