De dikke boom van Bergen op Zoom

Hoe kun je er voor zorgen dat een bijzondere boom blijft staan en een goede verzorging krijgt? Dat is een vraag die denk ik heel wat bomenliefhebbers zich wel eens gesteld hebben. Op zeker moment komt er een projectontwikkelaar of overijverige gemeentebestuurder die besluit dat de bewuste boom in de weg staat. De vernieuwing kan toch niet tegengehouden worden door een simpele boom, nietwaar? De boom opnemen in de monumentale bomenlijst geeft geen garantie. Ik zou zeggen, plaats er een gedicht bij. Op mijn bomentochten door Brabant kom ik steeds meer bomen tegen die voorzien zijn van een gedicht. De linde in Nuenen, de linde van Jan Claesen in Andel, en zo ook de boom van deze week. Een boom met een gedicht op solide wijze uitgevoerd in de directe omgeving van de boom geplaatst geeft de boom een meerwaarde die hem kan beschermen tegen voornoemde bomenkappers. Zonder de boom is het gedicht van Bert Bevers als een nummerbord zonder auto. Je kunt geen boom kappen waar een dichter zijn loflied op geuit heeft. Dus beste bestuurders, bomenliefhebbers en poŽten; sla de handen in elkaar. 
Pak een boom, maak een gedicht en plaats het bij de boom. 
De dikke boom van Bert Bevers staat midden in het centrum van Bergen op Zoom. Een pracht plataan. Hoog, dik en prachtig gekleurd. 

Eind 2007 maakte ik de volgende foto's. Reden voor mijn hernieuwde bezoek aan deze boom was het feit dat ik deze boom wilde fotograferen voor een expositie in het Noord-Brabants Natuurmuseum in Tilburg. Een onderdeel van deze expositie betrof specifiek de stadsboom.