Beukencirkels in Biezenmortel

Al eerder belichtte ik voor deze bomenserie bomen op het terrein van  Huize AssisiŽ. Lopende over het terrein aldaar ontdekte ik dat er ook twee vreemde cirkels van beukenbomen te vinden waren. Duidelijk aangeplant met een doel, maar welk? Navraag leverde mij als antwoord op deze vraag op dat die in vroeger tijd dienden als beschutting voor een soort gebedskapel. De speurtocht die hier op volgde om een foto te pakken te krijgen met zo'n kapelletje leverde tot op heden niets op. Wel wist Ronald Peeters van het Regionaal Archief Tilburg onderstaande foto (1949) uit het archief op te duiken, waarop in ieder geval duidelijk links en rechts een cirkel van bomen staat. Al zou je zeggen dat gezien de lage vertakkingen het eerder een sparrensoort is die hier op te zien is dan beuken

Onderstaande foto kreeg ik toegestuurd door een van de medewerkers van AssisiŽ. Hij is van wat latere datum en ook hierop 
kun je de cirkels zien.

Is er iemand die een foto weet waarop zo'n gebedshuisje staat dan houd ik mij zeer aanbevolen. De resterende boomcirkels zijn in ieder geval erg aardig om te zien.

Aanvulling februari 2006: Bij verdere navraag leek het er steeds meer op dat het geen gebedshuisjes waren maar een soort theehuisjes. 
Kortgeleden dook ook een foto op, opgestuurd door Geert van Pelt. Wat bleek? Het bewuste huisje stond niet in een van de beukencirkels. Het was een huisje, leihuisje genoemd, dat ooit neergezet was ter gelegenheid van een leidekkerstentoonstelling. Van de buitenkant was het geheel van lei en van binnen van kurk. De broeders rookten er in vroeger dagen graag een pijp of sigaar en namen er de laatste roddels door. Na het vertrek van de broeders is het huisje vervallen en afgebroken.


(Boventaande foto ingestuurd door Geert van Pelt)

Aanvulling maart 2007: 

Nog een kleine aanvulling op de beukencirkels in Biezenmortel. Het theehuisje van leisteen en kurk is niet zomaar in verval geraakt, maar gesloopt na een storm. Een van de bomen uit de cirkel was omgewaaid waardoor het huisje helemaal scheef stond.
Met vriendelijke groet,   M. van den Muyzenberg.


 

 

Naast een van de twee cirkels staan deze twee kolossen van beukenbomen. Prachtig.