Een rode beuk uit 1648?

Begin maart kreeg ik een mailtje van Ton Wijnen met de volgende boodschap: " 

"Nu weet ik een rode beuk staan in Bladel van, schrik niet, 1648. Ongelooflijk bijna zou je zeggen, want beuken worden over het algemeen een paar honderd jaren oud! Maar er staat een bordje bij". 

Nou u snapt het, dat prikkelt de fantasie. De beuk staat op de Protestantse begraafplaats en ziet er inderdaad fraai uit. De begraafplaats bleek gesloten en op de aangegeven adressen was niemand thuis voor een sleutel. Een gat in de heg bracht uitkomst en uw enthousiaste reporter kon met een sprongetje toch de benodigde foto's maken. Zoals gezegd het is een fraaie beuk maar geplant in 1648 lijkt mij erg stug. 
Navraag bij mijn Bladelse vraagbaak Bart Beex, die overigens de boom ook minder oud schat, zorgde voor een telefoonnummer van Henk Wijnen uit Valkenswaard, kenner van het monumentale groen. Ook die is net als Bart Beex eens gaan kijken bij deze boom en schat de leeftijd op basis van ervaring op zo'n 120 tot 150 jaar. Terwijl ik de bewuste boom later op de monumentale bomenlijst vermeld zag staan met een plantjaar in de jaren 40 van de 19e eeuw. Ach ja, zoveel maakt het ook niet uit. Het is een fraaie boom die gezien zijn standplaats mooi oud kan gaan staan worden. Hoogstwaarschijnlijk zal de heer Henk Wijnen gelijk hebben als hij stelt dat het misschien al wel de derde beuk op die plaats is sinds de Vrede van Munster.

 

 

 

Met dank aan:

- Ton Wijnen voor de tip

- Bart Beex en Henk Wijnen voor de verdere informatie over deze boom