Een wereldboom in Boxtel

Al jaren zet de stichting Wereldboom, onder de overmoeibare leiding van Ton Stokwielder, zich in voor het behoud van monumentale bomen. Onder het motto 'Ik help bomen oeroud te worden', kiest de stichting met enige regelmaat een boom uit die oud is en die hard toe is aan een groeiplaatsverbetering. Vandaag, 6 september 2015, was het de beurt aan een oude zomereik op het terrein van Sparrenrijk in Boxtel.

Deze eik is waarschijnlijk geplant in opdracht van de familie de Wijs uit Den Bosch rond het jaar 1803. Met een omtrek van 4,59 meter is dit een van de dikkere zomereiken van Brabant. Men denkt dat dit een oude grensboom is. Een boom die de overgang naar een andere eigenaar markeert.

Als een boom benoemd wordt tot Wereldboom betekent dat, dat er een beschermheer aan de boom gekoppeld wordt. In dit geval zelfs twee heren. Erik ter Heide en Werner Fraaije zullen in de toekomst zorgen dat deze boom beschermd wordt. tevens zorgt de stichting Wereldboom voor een grondverbetering voor de boom.

Ook wordt er een wereldboomfestival georganiseerd rond de boom. Voor  kinderen zijn er diverse leuke en spannende activiteiten. Kinderen kunnen een wens met pizza voor de boom begraven, ze kunnen tokkelen tussen twee bomen of de boomschommel uitproberen. Boomklimmen onder begeleiding kan en het maken van een gebrandmerkt bomenlogo op een plakje hout kunnen ze maken. Kortom: een feest! De vele vrijwilligers van stichting Wereldboom verzorgen samen met mensen uit de omgeving van de wereldboom die dag.

Han van Meegeren

Kijk ook eens op de site van Wereldboom: www.wereldboom.org


Het koor Ratatouille bezingt de nieuwe Wereldboom met een lied over die boom!


Erik ter Heide, beschermheer van deze wereldboom, tekent de akte onder toeziend oog van druide Bart Visser.


Ook Ton Stokwielder tekent de akte.


Ook Werner Fraaije tekent de oorkonde


Twee wethouders van Boxtel mogen het lint doorknippen.


Het boomklimmen door de jeugd kan beginnen. Bovenin wacht een lolly.


Een nieuwe Wereldboom in al zijn pracht!