de rode beuk van de Halse Barrier

De boom van deze week had ik al lange tijd op het oog om eens te bezoeken. Ik zag er foto's van op de site van Vincent Mauritz en die beloofden veel. Maar al twee maal tevergeefs gezocht. Maar reed ik op de A2 op de hoogte van Vught dan zag ik hem wél weer liggen. Maar goed. Afgelopen zondag eindelijk deze monumentale rode beuk eens van dichtbij kunnen bekijken. Voor Brabantse begrippen is dit een zeer fors exemplaar. Wat vooral opvalt is de boomdikke zijtak die vlak boven de wortels uit de stam schiet.
De beuk staat vlak langs de A2. Deze A2 is aangelegd op het traject van de Steenweg: een verharde weg die tussen Eindhoven en Den Bosch is aangelegd rond 1741. Op de hoogte van de beuk moest er tol betaald worden aan het tolhuis. Het huis dat tegenover de boom aan de andere kant van de A2 staat heet 'De Ouwe Tol' wat nog herinnert aan die tolheffing. Aan de Steenweg ontstonden vele landgoederen, waaronder de Halse Barrier. In 1741 stond de beuk er nog niet. Waarschijnlijk is deze geplant rond 1850 bij de aanleg van het landgoed in Engelse Landschapsstijl.
Ik dacht in eerste instantie dat de beuk op het grondgebied van de gemeente Vught of misschien St. Michielsgestel zou staan. Niets bleek minder waar. De gemeente Boxtel kent een vreemde punt aan haar grenzen en hier valt landgoed de Halse Barrier nog net in. Een Boxtelse boom dus.