de oude beuk aan de Ulvenhoutselaan 81

De aangever van de boom van deze week is Jan van de Sman. Hij mailde mij al in januari 2007 eens te gaan kijken op de Ulvenhoutselaan in Breda. De beuk die op nummer 81 staat is het waard eens boom van de week te zijn. En dat is ie. Het is een forse beuk die prachtig tot zijn recht komt in de strakke tuin. Een woeste stam met karakteristieke bulten en restanten van gewezen takken. Majestueus zijn ook de aanzetten van de wortels. Een prachtboom die misschien al wel drie eeuwwisselingen meegemaakt heeft.

Aanvulling 19-02-2010: Vandaag kreeg ik een mail met de mededeling dat de boom op 18 februari 2010 gekapt is. Er was een aantasting door een zwam geconstateerd, reden voor de gemeente Breda om een kapvergunning te verlenen. Erg, erg jammer. 

Voor foto's van de kap, klik hier

Aanvulling 02-06-2011: Onderweg naar De Brand reed ik vandaag door Udenhout. Op het terrein van Weijtmans zag ik naast enkele houtsculpturen de overblijfselen staan van een monumentale boom. Het bleek de gekapte beuk van de Ulvenhoutselaan te zijn. Ook Weijtmans zal ingezien hebben dat het wel een erg mooie boom is die ze gekapt hebben in Breda. Het heeft wel iets zo, maar liever had ik hem nog enkele decennia zien staan in de tuin van de Ulvenhoutselaan.

 


 

En dan is het zover. Een reus gaat ten onder aan een kettingzaag. Eeuwig zonde.

En zo trof ik op 2 juni 2011 de beuk aan, maar nu in Udenhout.