De moerascipres van IJpelaar

In de week dat ik te horen kreeg dat de Bomenstichting de handdoek in de ring moet gooien, lijkt het mij gepast een dode boom als boom van de week te nemen. De Bomenstichting, 41 jaar opkomend voor het belang van de monumentale en bijzondere bomen in ons land trekt de stekker er uit. Het intrekken van de overheidssubsidies doet deze stichting de das om. Het einde van de zoveelste 'linkse hobby'? Waar gaan wij heen in dit land. Is het nu echt nodig dat wij onder leiding van dit rechtse kabinet, dat aan de touwtjes hangt van die verrekte Wilders en consorten, echt alles afbreken in dit land?
Vanaf nu is er dus geen belangenorganisatie die opkomt voor de bijzondere bomen in ons land. Och wat maakt het ook uit. Laten we gelijk alles afbreken om ons heen wat met veel moeite en precisie opgebouwd is. Het is een schandaal m.i..

Daarom deze week een dode moerascipres achter het klooster van IJpelaar in Breda, als symbool van de teloorgang van vele dingen. Waarom deze boom het loodje gelegd heeft is mij een raadsel. Maar als ik de linkse politiek mag symboliseren met deze boom, dan zou ik zeggen: "De kniewortels hebben jullie nog, al zijn zelfs die hier en daar afgezaagd, maar hierop moeten jullie je opnieuw formeren. Span samen en laat deze on-Nederlandse ontwikkelingen stoppen.

Han van Meegeren