De verplaatste lindes van klooster Eijkendonck

Nog steeds ben ik bezig om alle bomentips te bekijken die ik kreeg toen ik vorig jaar januari een praatje mocht maken op Omroep Brabant en een artikel in het Brabants Dagblad over mijn bomenpassie verscheen. Veel mensen hebben toen aangegeven waar ik toch vooral eens moest gaan kijken. Maar ja, de tijd is beperkt tot een tochtje in het weekende, dus het kan lang duren voordat het er van komt. Een van die tips kwam van Rob de Vrind, o.a. auteur van het boek 'S-HERTOGENBOSCH ZELDZAAM GROEN'. Hij verzocht mij eens te gaan kijken langs de A2 onder Den Bosch, juist tegenover de Meerse plas. Hier zou een lindestoof moeten staan die verplaatst is door Rijkswaterstaat om de snelweg te kunnen verbreden.
Kortgeleden ben ik wezen kijken. De groep bomen is wat moeilijk te bereiken. Maar neem je de moeite dan kun je ook iets moois bewonderen. Het is een formatie van lindebomen die pal naast de verbrede  weg ligt. Het is een stoof met drie stammen en een solitaire lindeboom. Je ziet aan de grond er om heen dat de bomengroep inderdaad nog niet zo heel lang geleden verplaatst is.  
Waarom is hier zoveel moeite gedaan om deze bomengroep te redden? 

Nou dat valt wel te verklaren. Cultuurhistorische waarden zijn tegenwoordig redelijk beschermd, ook in Brabant. Ze zijn beschreven en dat betekent gewoon dat bij herinrichting dit soort zaken een bescherming genieten. Waarom is deze bomengroep zo bijzonder? Ook dat valt uit te leggen. Deze bomen resteren van het klooster Eijkendonck, of Eikendonk, dat hier in vroeger tijd haar standplaats kende. Het viel onder de gemeente Den Dungen en werd rond 1477 gebouwd door de Zusters Tertiarissen. Het is het enige dat nog herinnert aan het bestaan van dit klooster, behalve dan de benaming van de dichtstbijzijnde weg: 'Kloosterweg'. Wanneer het klooster verdwenen is, is mij niet bekend.
Reeds in het jaar 2000 is begonnen met de voorbereidingen om de bomen te verplaatsen. En op 10 en 11 november 2004 was het dan eindelijk zo ver. De bomengroep met een kluit van 10 x 10 meter werd 15 meter van de bestaande A2 verschoven. De groep bestaat uit een solitaire zwarte linde en een stoof van een driestammige koningslinde. Ze staan er prima bij, al heb ik ze alleen gezien in hun wintertooi. Wat ik me wel afvraag is waarom die groep bomen dan niet meteen iets verder verplaatst is. 
Ze staan nog steeds wel erg pal tegen die autoweg aan.

Met dank aan:
- Rob de Vrind - voor de gegeven tip.

Bronnen:
- www.bastionoranje.nl en www.a2denbosch.nl

  

Een foto uit 1966 van de bomengroep, met nog een open uitzicht op de skyline van Den Bosch. Deze foto siert het omslag van 'Dungense Historiën, oktober 2007', een uitgave van de Heemkundekring van den Dungen.