Aanvulling 14-10-2010: Klik hier

De ijzervreter van Deurne

In mijn bomenarchief vond ik een notitie over een in 'n boom vergroeide pomp in Deurne. Ooit genoteerd uit een "merkwaardigheden in Brabant" boekje. Met alleen dat gegeven ben ik vorig weekend naar Deurne vertrokken. Deze boom zou moeten staan in de tuin van de burgemeesterswoning. Da's niet veel aan gegevens, maar goed. In Deurne eerst een bezoekje gebracht aan "De Wieger", de voormalige praktijk en atelier van Dr. Wiegersma. Een bezoek waard. Maar de boom was het doel. Dus op naar de plaatselijke VVV, die gesloten bleek. Tja, op zondag komen er toch geen toeristen zal men gedacht hebben. Na het nuttigen van een kop koffie liep ik op een terrasje af waar twee oude dames zaten. Dit zijn vast autochtonen die mij feilloos de weg kunnen wijzen. Maar helaas, ze bleken niet uit Deurne te komen. De jonge mensen aan het belendende tafeltje boden zich wel aan als rasechte Deurnenaren. 'Ik zoek een pomp vergroeid in een boom in een oude burgemeesterstuin", zei ik. Ja, daar hadden ze wel eens van gehoord. Waarschijnlijk hier de weg af, en dan bij het grote witte huis moet ie staan. Daar aangekomen, bleek er wel een pomp tegen de gevel te hangen, maar de combinatie met een boom was niet te zien. Terug naar de behulpzame Deurnenaren. Nu weten we het, zeiden ze bij terugkomst. We lopen wel even mee. Twee straten verderop kwamen we bij een mini-parkje. Die boom moet het zijn wezen ze. Die met die grote knobbel. 

Ziehier boven het aanzicht van de boom met de bobbel.
Bij de boom aangekomen, liepen ze er om heen, om met verbazing te constateren: "Hij is het niet". Bij nadere bestudering bleek het echter wel de gezochte boom te zijn. De waterpomp was er door de jaren echter zo veel verder ingegroeid, dat hij niet meer op het eerste gezicht herkenbaar was. Deze treurbeuk die ooit de tuin van de burgemeester sierde, was vroeger de drager van de waterpomp in de tuin. De beuk heeft echter door de jaren heen heel de gietijzeren pomp opgeslokt. En nu zijn er nog twee kleine stukjes van te zien. Plus natuurlijk de gigantische bobbel in de stam. Het zal niet lang meer duren of de pomp is echt verdwenen. Diegene die deze boom ooit zal vellen, kan zijn verbazing niet op, als blijkt dat er een complete pomp in verborgen zit. Aan de verkleuringen op de bast kun je zien dat het ijzergehalte van deze boom bovennormaal is.

Dit is waarschijnlijk het uiteinde van het handvat van de pomp, het meest uitstekende gedeelte.
Hier beneden zie je nog een ander zichtbaar deel van de pomp.

Het was een leuke belevenis in Deurne.
Met dank vooral aan de vriendelijk Deurnenaren, die mij zo behulpzaam zijn geweest. Deurne, een vreemd stadje.
Veel nieuwbouw tussen oude stukken stad. Deurne, de stad van Wiegersma, Dirk de Vroome en Carel Swinkels. Ik kom een keer terug.

Deze boom is trouwens te vinden op het pleintje dat Vorstenhof heet.

Aanvulling 14-10-2010:

Afgelopen maandagavond kreeg ik van Jan van de Ven het bericht door dat onderstaande boom omgevallen is op 8 oktober 2010. Spontaan. Het hout rond de pomp bleek geheel verrot te zijn.

Jammer, een opmerkelijk fenomeen is niet meer. Bij deze een oude foto van de boom waarop de pomp nog veel minder ingegroeid is uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.


Foto: Erik Vink