De beuk van Marian van Steen

Er komen aardig wat reacties per mail binnen op mijn bomenrubriek op CuBra. Vaak zijn het tips. Ga eens daar kijken, daar staat een wel heel bijzondere boom. Ik zie dat graag. Het brengt mij in aanraking met nieuwe bomen en vooral met bomen die blijkbaar leven in de belevingswereld van de lezers. Zo kreeg ik op 25 oktober 2006 een mailtje van Marian van Steen. Waarom staat mijn beuk nog niet op CuBra? Zij schreef het volgende: 

Beste Han
 
In verband met een bomenproject bezocht ik de mooie Cubra bomen. Waarom ik u email?
Ik mis mijn eigen rode beuk in Dinteloord achter het huis op de Steenbergseweg 42 waar ik geboren en getogen ben en dat nog altijd "De Beuk" heet. Aan de voorkant stonden bij de toegang -waar nu een ventweg ligt- nog twee rode beuken.
Als kind noemde men mij Mankie (mariannneke) Beuk. Ansichtkaarten geadresseerd aan De Beuk Dinteloord kwamen aan.
Mijn moeder huilde bij het omver halen van de twee beuken, rond 1960. Ik speelde eindeloos onder de beuk die er nog staat. De tijd van beukennootjes roept nog steeds heel veel herinneringen bij mij op. Ik herinner me dat ik er uren alleen zoet bracht. Mijn ouders stierven allebei jong en ik werd mijn enige broer plots weggerukt van die plek. Vandaar dat de herinnering aan de beuk en aan de nootjes (die ik aan een ketting geregen ruilde tegen knikkers op school) heel dierbaar is.
 
Met vriendelijke groet, Marian van Steen

Dit bericht trof mij. Toevallig moest ik op 26 oktober in Halsteren zijn en dat gaf mij een goed alibi om iets door te rijden en te gaan kijken naar de beuk die Marian beschreef in Dinteloord. De betreffende boom blijkt inmiddels te staan achter in de tuin van Steenbergseweg 44. Niet dat de boom verplaatst is maar oorspronkelijk stond hier een groot pand dat in de oorlog beschoten is en afgebroken. Nu staan er twee huizen op dit terrein. Nummer 42 heet 'de Beuk', maar de beuk staat achter nummer 44, een Scandinavische noodwoning van vlak na de oorlog. Carla en Frits Lohuis zijn gelukkig trots op hun bomenbezit. Carla vertelde mij dat de koop van de woning zelfs beslist is door de aanwezigheid van de bomen. Want niet alleen de beuk is zeer bijzonder,. er staat ook nog een schitterende treurbeuk in de achtertuin. De beuk is in ieder geval in goede handen. Alle takken zijn omregen met kerstboomlampjes, zodat in de winter het silhouet mooi uitkomt. Een meer dan levensgrote kabouter nestelt zich in de kroon. Inderdaad Marian, een boom om naar terug te verlangen.


In dezelfde tuin staat ook nog een fraaie treurbeuk.


Steenbergseweg 42, de Beuk zonder beuk