De beuk van Huize de Burgh

De eerste vermeldingen van Stratum stammen uit 1325. Hier werd in die tijd een versterkte burcht gebouwd omgeven door een slotgracht. Op onderstaande foto is de burcht te zien voordat het in 1912 werd gesloopt. 

In dat jaar kocht namelijk de heer Franciscus Johannes Maria Smits van Oyen het kasteel. Hij liet het slopen om op deze plaats een landhuis te laten bouwen door de architect J.Th.J. Cuypers, zoon van de bekende Cuypers van het Rijksmuseum en Centraal Station te Amsterdam. 

Op onderstaande ansichtkaart uit 1925 ziet u de achterzijde van het mooie pand dat vanaf 1920 in Eindhoven kwam te liggen, want in 1920 werd Stratum met enkele andere dorpen samengevoegd tot het huidige Eindhoven.

Van 1912 tot 1936 woonde de bekende fabrikantenfamilie Smits van Oyen in de villa die toen nog 'de Burgt' heette. Daarna diende het landhuis tot midden jaren zestig als inrichting waar nazorg gegeven werd aan psychiatrische patiŽnten door de Zusters van Barmhartigheid. 
Toen ik afgelopen zondagmiddag het terrein op reed van Huize de Burgh, bleek het nu dienst te doen als rusthuis voor zusters. Op zoek naar de oude beuk die dit terrein zou moeten sieren liet ik mij niet ontmoedigen door de vele verbodsborden. Aan een tegemoetkomende zuster heb ik gevraagd of ik verder het terrein op zou mogen om de oude bruine beuk te fotograferen. Zij beaamde dat die beuk er staat met takken zo dik als bomen maar 'ik heb hier niets te vertellen hoor, bel maar aan en vraag naar zuster Clara Sims die zal het wel goed vinden'. Aldus gedaan. zuster Clara vond het geen enkel probleem. En de beuk is mooi. Jammer genoeg heeft een blikseminslag enkele jaren geleden een flinke zijtak uit de boom gescheurd, maar hij staat verder nog fier overeind. Volgens Gerrit de Graaff's 'Monumentale Bomen in Nederland' is de boom geplant rond 1830 en is zijn omvang een kleine 6 meter. Ondanks het wat trieste weer heb ik mijn foto's gemaakt. Op de terugweg kwam ik zuster Clara Sims tegen op het bordes. Ze kwam toch even kijken wie toch die bomengek was die ze zojuist gesproken had. Jammer genoeg bleken de zusters niet te beschikken over internet, maar zuster Clara verzekerde mij dat ze eind december tijdens een bezoek aan haar zus toch een kijkje zal gaan nemen op CuBra om haar beuk te bewonderen.

Met dank aan Godert Smits van Oyen voor het mogen gebruiken van de twee oude foto's van de Burgh.