De boksbomen van Esbeek

Vriend Rinus uit Hilvarenbeek zou iets heel bijzonders weten voor mijn Brabantse Bomenverzameling. Op het landgoed de Utrecht bij Esbeek moest een grote Mammoetboom staan. Ergens bij de brandtoren, wist hij te vertellen aan de telefoon. Maar weet je wat, makkelijk is hij niet te vinden, het is zondag, de zon schijnt, ik ga wel mee op zoek.

Aldus koers gezet naar Hilvarenbeek en Rinus opgehaald. Het op twee steenworpen gelegen Esbeek reden we voorbij en daar begon landgoed de Utrecht. Eerste weg rechtsaf net voor de afslag naar de Bokkerijder. De brandtoren al in zicht. Zet de auto maar aan de kant, we moeten hier de tuin in. "Verboden voor onbevoegden'' negerend liepen we door de achter de brandtoren gelegen tuin. 'Ik zie hem al. Ze noemen het hier de boksboom' zei Rinus, 'als je er tegen aan slaat bezeer je je niet, de bast is dik, zacht en verend'. Inderdaad een aardige Sequoia daar in Esbeek. De nodige foto's werden gemaakt maar echt tevreden was ik niet. Had ik niet al eens mooiere exemplaren gezien.

'Kom we lopen 'n stukske verder' zei Rinus. Door de tuin struinend kwamen we in een groot parkachtig geheel. Grasvelden en duidelijk voor de soort aangeplantte bomen. Hé, nog een Sequoia, daar nog een en kijk verderop nog een. Wel ja, een hele rij mammoeten. 'Dit wist ik ook niet', zei Rinus. Zo ver ben ik nooit geweest. Overal waar je keek doemden de giganten op. Prachtige exemplaren met dikke stammen en tot onderaan vertakt.
Als nog iemand eens een bijzondere boom weet, mag hij het vertellen.
Rinus bedankt!

Han van Meegeren

Sequoia 1:

Rinus laat de vruchten zien:

De rest van de Sequoia's, althans een deel er van: