Een wilg aan de dijk

Afgelopen zondag zeker drie kwartier bezig geweest met het zoeken naar een rij oude lindes in Gewande. Gotdomme niet gevonden. Dijk afgereden tot buiten Gewande, nee te ver, terug, nee te ver terug en weer en weer. Ik denk dat de neutrale toeschouwer op dat moment vreemd opgekeken heeft naar de steeds op en neer rijdende Volvo Amazone met daarin uw bomenreporter. De verrekijker is zelfs ingeschakeld geweest, voettochten over de uiterwaarden van de Maas, niks hielp, de lindes zijn er gewoon niet. 
Maar goed, elk voordeel heb..... door al dat op en neer gerij wel twee bomen gevonden die dan wel niet op de monumentale lijst van bomen staan, maar wel degelijk zeer de moeite waard zijn. Een daarvan laat ik deze week zien. Ik moet daarbij vermelden dat mijn verrukkelijke assistente deze boom in het voorbij (op en neer) rijden ontdekte. 'Heb je die gezien?' Natuurlijk sta ik dan ongeacht eventuele medeweggebruikers boven op de rem en kijk onmiddellijk in de aangegeven richting. En ja hoor, daar onder aan de dijk staat wel een heel vreemde verschijning. Hoe dit bijzondere exemplaar van een tweestammige wilg ooit zo is gaan uit zien als hij nu doet is mij een raadsel. Het is niet echt een knotwilg, alhoewel hij volgens mij wel geknot wordt. Ik denk eigenlijk dat deze boom ooit gewoon rigoureus afgetopt is. Het resultaat is een soort reusachtige tweestammige bonsai. Maar bijzonder wel, en dat maakt dat hij in deze rubriek zijn plaats gevonden heeft.

Aanvulling kerst 2007:
Op eerste kerstdag 2007 kwam ik toevallig weer eens in Gewande. Eigenlijk had ik niet in de gaten dat ik langs de hier besproken wilg reed. Toch viel de dikke stomp mij op. Sakkerju, de boom is omgezaagd. Wat zonde. Gezien de keurige wondbehandeling die te zien is op de foto's uit 2005 zal het wel noodzaak zijn geweest. weer een boom minder die overeind staat uit mijn Brabantse lijst.

 


Kerst 2007: