De gebodenlinde van Hilvarenbeek

De ''1000-jarige" linde van Hilvarenbeek blijkt jonger te zijn dan de kerk met zijn karakteristieke scheve toren waar hij voor staat. De leeftijd van dorpslindes is vaak overschat omdat deze bomen door de eeuwen meestal al een keer vervangen zijn door een jonger exemplaar. Toch is de Beekse linde waarschijnlijk geplant in april 1676. 
De leeftijd is dus zeer eerbiedwaardig te noemen. Vroeger werd er recht gesproken onder deze linde. 
Een dorpsplein begroeid met gras, beplant met een stevige lindeboom, een carrousel en een of ander standbeeld, zeventien kroegen en een kerk, Brabantser kan het niet.
Het Hilvarenbeekse plein is trouwens een van de mooist bewaard gebleven pleinen van de provincie. Voor wat de linde betreft; kijk naar naar de foto's en geniet van deze bijna 7 meter dikke boom.  


Anton van Duinkerken, een graag geziene gast in het vroegere Hilvarenbeek, heeft het ooit geschopt tot eredoctor van de Pickwick club. Deze club werd op 15 februari 1943 opgericht door cultuurminnend Beek. 
Van Duinkerken  wordt nog steeds in het dorp geŽerd met een buste onder de linde. Dit jaar, 2003, is het Anton van Duinkerken jaar. Honderd jaar geleden werd hij geboren in Bergen op Zoom

Vroeger was het gebruikelijk dat als een lindeboom op het dorpsplein wat ouder werd, er alvast een jonger exemplaar op een nabije plaats op het plein geplant werd. Je ziet dit in Oisterwijk maar ook hier in Hilvarenbeek. De jonge linde stamt uit 1923.