De rode beuk van de Duiksche Hoeven


Soms weet ik al lange tijd dat er ergens een speciale boom moet staan, Maar de exacte locatie blijft mij onbekend. Zo was het gesteld met een dikke beuk die zou moeten staan in de bossen rond de Efteling in Kaatsheuvel. Een verhaal van de klok en de klepel.
Vorige week echter kreeg ik zomaar een mailtje van Margot Brouwers die mij haar enthousiasme uitte over mijn bomenverzameling maar daaraan toevoegde dat ze een grote beuk miste net ten zuiden van de Efteling. “Je kunt hem zelfs op Google-satellietbeelden zien”, schreef zij. Nou ja, dat moest hem dus zijn. Er zat een duidelijke routebeschrijving bij.
Ik citeer:
“Ik zal proberen te beschrijven waar hij staat. Wanneer je vanaf Loon op Zand richting Kaatsheuvel rijdt pak je de Horst (oude weg van Loon op Zand naar Kaatsheuvel . Vervolgens ga je linksaf het Hooispoor in, dit is een hele oude zandweg (je neemt dus niet de verharde weg richting Kraanven maar blijft de Horst volgen tot de brede zandweg Hooispoor, links. Je komt dan uit bij een bank van Natuurmonumenten. Hier kun je eventueel parkeren. Dan wandel je het eerste pad rechts in en blijft dit pad links aanhouden. Je komt dan op een soort wei en voilà daar is tie dan, ongelooflijk met takken tot op de grond je kunt er onder wonen.”
Afgelopen zondag eens richting Kaatsheuvel gereden. Het was inderdaad een makkie, oftewel: voilà. Het is een erg mooie rode beuk. Omdat er weinig aan gerommeld is aan die boom hangen de takken inderdaad bijna tot op de grond. Het lijkt wel een treurvorm, maar dat is het niet. De boom ziet er heel vitaal uit. Ik heb de omtrek gemeten en kwam uit op 3,89 meter. Zoals veel oude beuken is ook deze al vele jaren het doelwit van jeugd bewapend met zakmes. Vele namen staan er in gegraveerd. Op zich kan de boom dit wel hebben maar af en toe vraag ik mij wel af of het perse zo uitbundig heeft gemoeten. Om nu gigantisch groot het woord ‘kut’ op een boom te krassen gaat ver. En of de liefde tussen Lindsay en Patrick nu echt zo groot was als de gekerfde letters, daar heb ik mijn twijfels bij. Yvon en Nico deden het heel wat bescheidener en zijn misschien nog steeds bij elkaar. Ach ja….
De beuk staat dus net ten zuiden van de Efteling in een bos van Natuurmonumenten. Dit bos heeft meer fraaie solitaire maar vooral laanbeuken. Waarschijnlijk heeft het behoord tot het buurtschap De Duiksche Hoeven, vernoemd naar haar voormalige bezitter Willem Duijks, en reeds in de 16e eeuw zo vernoemd. Maar toen stond deze beuk er zeker nog niet. Ik schat dat hij in de tweede helft van de 19e eeuw geplant is.

Han van Meegeren (met dank aan Margot Brouwers)