De pechlinde aan de Wolfshoek

De meeste mensen die rond de Wolfshoek in Knegsel wonen zullen het zichzelf niet meer realiseren. Hoezo, wat realiseren? Nou, dat ze wonen op een stukje heel mooi Brabant. De Wolfshoek is een soort buurtschap met verschillende boerderijen. De weg kronkelt er doorheen en je twijfelt af en toe of je nog wel op een openbare weg aan het rijden bent. Het lijkt wel of je dwars over iemands erf rijdt. 
Gewoon mooi.
Op de Wolfshoek 2 staat een oude linde. Het is de enig resterende lindeboom van een rij van drie exemplaren die ooit voor een boerderij stonden. Deze linde heb ik gefotografeerd op zondag 13 januari 2008. Het zal een soort zwanenzang worden deze bijdrage aan de rubriek 'Brabantse Boom van de week'. De laatste van deze drie lindes zal ook dit jaar nog verdwijnen. Wat is namelijk het geval? Enkele jaren geleden, in 1995, behoefde deze boom onderhoud. De takken werden te zwaar mede omdat de boom erg dicht op het woonhuis staat. De eigenaars schakelden een boomverzorgingsbedrijf in dat adviseerde om de boom flink terug te snoeien. Zo gezegd zo gedaan. Tot wat later een contactpersoon van de Bomenstichting de boom kwam bekijken en de vraag stelde: "Wat hebben jullie nu met die boom gedaan?. Dit is vragen om aantasting door zwammen. Een linde die zo ver terug gesnoeid is heeft een grote kans op levensbedreigende zwamgroei.' Dit doemscenario is inderdaad uitgekomen. De boom zit nu van boven tot beneden vol met grote zwammen. Dit tot grote spijt van de eigenaren. Zeker de vrouw des huizes die opgegroeid is in de schaduw van de drie lindebomen, heeft het moeilijk met het feit dat de boom noodgedwongen gerooid zal moeten worden. Het is ook jammer dat deze dame op leeftijd, geplant rond 1880, het veld zal moeten ruimen. Er zal achter in de weide en nieuwe linde als compensatie geplant worden. Maar dit zal niet het verlies kunnen compenseren van deze beeldbepalende boom.
Op de plaats waar een zware zijtak ooit gesnoeid is, kun je het bijzonder herstellende karakter
van de linde goed zien.Aanvulling 24-4-2008: (foto's Tiny de Greef)

Op 23 februari 2008 heeft Tiny de Greef een vervangende linde geplant achter op het erf. Op een plaats waar de boom ongehinderd oud en mooi kan gaan worden.

En op 28 maart 2008 was het zo ver. De oude linde werd gekapt. Met behulp van en gigantische kraan is het gevaarte verankerd. De stam is even boven de grond doorgezaagd en de de hele boom uit de tuin getild. Bij het doorzagen is nog eens duidelijk gebleken dat de linde ernstig aantast was. Jammer, maar een mooie linde is niet meer. Dank aan Tiny de Greef, eigenaar van de linde, voor het maken van de foto's.