Een etage-linde in Leenderstrijp

Aanvullling 2-10-2008 door Vincent Mauritz, klik hier:

Eind 2004 kwam voor het eerst een heuse Capitoolgids van Brabant in de winkel te liggen. U weet wel, die fraaie serie reisgidsen met mooie schetsen, foto's en opengewerkte plattegronden. Hierin zijn tot mijn genoegen ook een aantal bijzondere bomen in opgenomen. Zo las ik in deze gids over het bestaan van een heuse etage-linde in Leenderstrijp. Leenderstrijp? Nooit van gehoord. De routeplanner op internet bood uitkomst. Onder Eindhoven ligt Leende (dat wist ik) en ga je nog iets meer richting BelgiŽ dan kom je in het gehucht Leenderstrijp.
Afgelopen maandag op stap gegaan en ik moet zeggen, het was een openbaring. Wat een geweldig stuk Brabant. Het vreemde van dit gebied is dat het op diverse plaatsen doorsneden wordt door snelwegen maar het landelijke karakter is toch bewaard gebleven. Een fraai niet verkaveld gebied met onnoemelijk veel fietsroutes. Je rijdt van het ene fietsknooppunt naar het andere. Goed, Leenderstrijp! Het bestaat uit een op een hand te tellen aantal straten. Boerderijen voeren de boventoon. Zo ook op het kleine pleintje waar de Zaalstraat en Klooster samenkomen. Het groene pleintje is de standplaats van de linde die in de Capitoolgids vermeld staat als een gekalendaberde 3-etage-linde. Hij stamt volgens diezelfde gids uit de 18e eeuw. En dat zou m.i. goed kunnen als ik de boom bekijk. De etages zijn echter verdwenen, de hoofdstam is  halverwege ergens afgezaagd. De boom moet niet veel holler worden dan hij nu al is, want dan vrees ik bij het eerste zuchtje wind het ergste. Hij ziet er niet gezond uit en ik denk dat de laatste decennia de boomchirurgen deze boom nog niet gevonden hebben. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanvullling 2-10-2008:

Vincent Mauritz, bomenliefhebber,
stuurde mij onderstaande mail met foto's:

Goedenavond,

Met veel plezier lees ik als groot bomenliefhebber uw artikelen over bijzondere bomen in Brabant. Vandaag besloot ik nog eens een bezoek te brengen aan de etagelinde van Leenderstrijp, die u ook beschreef in een van uw artikelen. Ik kende de boom van een aantal jaren geleden, ongeveer zoals hij er ten tijde van uw bezoek uitzag.

Deze is echter de laatste jaren sterk achteruitgegaan en de boom verkeert momenteel in kritieke toestand. Hij heeft veel van zijn schoonheid verloren, aangezien beide grote zijtakken verdwenen zijn (vermoedelijk als gevolg van de zware storm van afgelopen jaar?). Alles dat er momenteel nog van over is, is de (grotendeels slechte) centrale stam (in het verleden vreemd halverwege afgezaagd, zoals u ook beschreven had), de schaarse zijtakken daarvan zien er niet meer florissant uit.

De boom lijkt momenteel helaas echt zijn definitieve einde te naderen. Uitermate zonde, het is een bijzondere boom in dit mooie karakteristieke boerendorp, vermoedelijk geplant in de tijd van de bouw van de eerste boerderijen.

Mocht u hem nog eens willen bezoeken, dan zou ik u daarom willen aanraden niet te lang meer te wachten. Vanzelfsprekend kan ik u enkele fotoís van zijn huidige toestand toesturen, indien u dit zou willen.

Ik wens u nog veel succes met het schrijven van artikelen op Cubra!

Met vriendelijke groet, Vincent Mauritz

Zijn foto' s: