De tamme kastanje van kasteel Makken

Nu er bijna een einde gaat komen aan de wekelijkse frequentie van deze rubriek, komen ook enkele bomen aan bod die ik langere tijd bewaard heb. Natuurlijk kun je in een rubriek als deze niet beginnen met alleen de mooiste bomen die je gevonden hebt, dat zou betekenen dat tegen het eind alleen nog de kneusjes aan bod zouden komen. Deze week dus een van Brabants mooiste bomen. De tamme kastanje van het voormalige kasteel van Makken. Het kleine buurtschap Makken is onderdeel van de gemeente Vierlingsbeek en ligt in het meest oostelijke deel van Brabant tegen de Limburgse grens. Van 1450 tot 1802 stond hier een kasteel aan de huidige Makkenweg no 1.  


Gravures uit 1748 van het kasteel te Makken

Na de sloop in 1802 bleef alleen de kasteelboerderij staan die later de 2e wereldoorlog niet overleefde. Nu kun je alleen nog aan een oude schuur en de restanten van de slotgracht zien dat dit een historische plaats is. Maar ook aan de oude kastanje die net binnen de grachten staat. De boom stamt uit de eerste helft van de 18e eeuw en is zeer karakteristiek. Op de eerste plaats natuurlijk door zijn gigantische omvang, op de tweede plaats door zijn groeiplaats boven op een verhoging en op de derde plaats door de enorme bult die zijn stam siert. De foto's heb ik gemaakt op 16 februari 2003, de boom stond toen natuurlijk in zijn winteraanzicht. Pas veel later merkte ik dat de boom ook het omslag siert van de hét bomenboek van Nederland. U kunt de foto die Gerrit de Graaff maakte voor het omslag hieronder zien.

Kijkt u zelf maar naar de foto's van mijns inziens een van de mooiste bomen van Brabant

Aanvulling februari 2008:

Leuk om in mijn eigen tekst hierboven te lezen dat ik in begin 2005 er over dacht deze rubriek af te ronden. De bomen waren op. Althans dat dacht ik. Niets bleek minder waar. Hoe meer je gaat zoeken hoe meer interessante bomen je tegen komt. 
Aanleiding voor de uitbreiding van deze pagina was een mailtje van Frans Bonants, medewerker Groen van de gemeente Boxmeer. Hij stuurde mij een foto van zijn koningsschild van het gilde van Beugen. Frans is zeer gepassioneerd over bomen. In zijn schild staat de kastanje van Makken gegraveerd.

Reden voor mij om op 23 oktober 2007 weer eens een bezoek te brengen aan de mooie kastanje. Al was de boom in herfsttooi, zijn gratie was er niet minder om.