de imposante Jaap Stam van Middelbeers ('t Kroontje)

De laatste tijd ben ik o.a. bezig geweest met het samenstellen van soort high-light overzicht van mijn Brabantse bomenrubriek. Dit overzicht zal met nieuwe foto's gepubliceerd worden in het winternummer van het tijdschrift van Brabants Landschap. Thijs Caspers van Brabants Landschap die mij hier voor gevraagd heeft en assisteert, was van mening dat de keuze uitgebreid zou moeten worden met een eik die hij jaren geleden ooit gezien had. Een imposante eik die gemakkelijk de race aan kan gaan in de lijstjes van topbomen van Brabant. Die boom moet er bij staan, 
aldus Thijs. 

Nu staat deze boom op een privé-landgoed ergens in de omgeving van de Heilige eik in Oirschot, dus niet voor het publiek toegankelijk. Thijs wist echter een afspraak te maken met de eigenaar van het landgoed en afgelopen vrijdag ben ik in het goede gezelschap van Henk Kuiper, veldbioloog in dienst van de Stichting Stadsbomen Tilburg en Thijs op zoek gegaan naar de bewuste eik.
De eigenaar van het landgoed heeft ons de boom gewezen en ondanks zijn wat verscholen ligging tussen ander geboomte hebben we de eik kunnen traceren. Het bleek inderdaad niet gelogen. Het is een zeer imposant exemplaar. Een eik die je eerder in Frankrijk dan in het Brabantse dacht aan te treffen. Volgens Henk Kuiper die de boom ook gemeten heeft en een omtrek van tegen de vijf meter aangaf, is de boom niet eens zo heel oud. Maar door zijn standplaats vlak naast een bemeste akker en staande op goede grond heeft deze boom zijn imposante hoogte en omvang in misschien tweehonderd jaar kunnen bereiken. De boom oogt in ieder geval erg gezond. Hij is ook goed onderhouden. Je kunt zien dat hij regelmatig gesnoeid is en zelfs een meterslange wond (blikseminslag?) is door een goede behandeling volledig genezen.

Thijs heeft deze eik bij zijn eerste bezoek 'Jaap Stam' gedoopt. Al doet de volheid van zijn kruin daar geen eer aan. Maar fier is deze boom zeker.

Een bijzondere ontmoeting in goed gezelschap. 

Aanvulling februari 2007: Al snel na publicatie van de boom op CuBra kreeg ik een mail gestuurd van Jan Roefs Hij is degene die het stuk landbouwgrond grenzend aan de eik in gebruik heeft. Hij attendeert mij op het feit dat de eigenlijke naam van deze boom 't Kroontje is. Net zoals het stuk grond dat hij bewerkt. De bosschages zijn opzettelijk rondom de boom gelaten om hem een betere bescherming te bieden.

 

Drie kabouters;  links Thijs Caspers, in het midden de schrijver dezes, en rechts Henk Kuiper.