de 'wonderlinde' met spar

Ad Roefs attendeerde mij enige tijd geleden op het bestaan van een wel heel bijzondere linde in Middelbeers. Er zou namelijk een spar op de linde groeien. Om mij te overtuigen stuurde hij zowel een oude afbeelding uit een boek als een door hem gemaakte foto mee.  

 
Afbeelding afkomstig uit het boek “De Beerzen Van Weleer”, Jan Kolsters e.a., Van Geyt Productions 1993.


Foto van de linde gemaakt door Ad Roefs in oktober 2005.

Afgelopen zondag ben ik gaan kijken op de Vestdijk in Middelbeers.  De linde staat in de voortuin van een modern woonhuis en heeft inderdaad een onderhuurder op de bovenste etage. Een vreemd verschijnsel. Ik heb geprobeerd na te gaan waar dit verschijnsel of gebruik vandaan komt. Echt duidelijk is het niet geworden. Wel heb ik begrepen uit het boek 'Tilburg, vijf eeuwen rond een 'heilige' linde" van Henk Kuiper dat het meer voorgekomen is in deze streek en dat de spar er bewust opgeplant moet zijn. Ook de Oisterwijkse dorpslinde schijnt ooit getooid geweest te zijn met een spar. Deze zou er in geplant zijn om het rotten van de boom tegen te gaan. In ieder geval is de grote spar, zoals te zien op de oude foto van rond 1877, bij een storm in 1911 aan zijn eind gekomen. Wanneer de huidige spar er in geplant is weet ik niet.
De kleinbladige linde is geplant rond 1810 en te vinden op het adres Vestdijk 49 te Middelbeers. Weet iemand meer van deze specifieke linde of over het gebruik een spar te planten op een linde, dan hoor ik dat heel graag.